Obilježena 30. godišnjica Akcije „Pretis“
NIKOME NEĆEMO DOZVOLITI DA UGROZI SLOBODU I CJELOVITOST NAŠE ZEMLJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. Apr 2022. 14:04:14
U organizaciji Udruženja boraca „Patriotska liga“ općina Vogošća i Novi Grad i Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ MUP-a RBiH, danas (18.04.2022.) je u Vogošći, na teretnoj kapiji firme „Pretis“, održana Centralna manifestacija vezana za obilježavane 30.godišnjice Akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz ove firme.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo

Bila je to prilika da se prisutni prisjete herojskog čina kada je, u noći 17. na 18. april 1992. godine, tridesetak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH nastalih od "Patriotske lige", "Zelenih beretki" i drugih patriota, bez ispaljenog metka, izvršila izuzimanje oko 1.100 protivoklopnih sredstava „Osa“ i „Zolja“ te oko 1.300 komada minobacačkih granata ARTF 120 milimetara, čija je upotreba kasnije, umnogome, pomogla u odbrani opkoljenog Sarajeva od masovnih tenkovskih prodora JNA i paravojske SDS-a. O toku ove akcije i njenom značaju za tok odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, prisutnima su govorili Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, Ahmed Hadžić, član Specijalne jedinice MUP-a RBiH - odred „Bosna“ i Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.


Ahmed Hadžić, član Specijalne jedinice MUP-a RBiH - odred „Bosna“

Poruke govornika bile su usmjerene ka tome da se na ovakvim i sličnim skupovima, kad ne može u školskim klupama, što više govori o zaslugama onih koji su današnjim generacijama omogućili da žive u miru i slobodi. Onima koji danas maštaju o podjeli naše zemlje poručeno je da se okanu uzaludnog posla.

- Bosna i Hercegovina ima dovoljno onih koji je vole tako da neće nikome dozvoliti da ugrozi njenu slobodu i cjelovitost, istakao je Edin Smajić.


Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća

Centralnoj manifestaciji prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju pogibije brigadnog generala, nosioca najvećeg ratng priznanja „Zlatni ljiljan“ i Ordena heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića, Nermina Zeljkovića i Seada Velića na glavnoj kapiji „Pretisa“ i na teretnoj gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić, a koji su, u želji da izvuku što više naoružanja, poginuli po završetku ove akcije.