SRETAN JUBILEJ VETERANIMA ČASNE I VITEŠKE ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Apr 2022. 00:04:56
Punih je 30 godina od 15. aprila 1992., kada je zvanično formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je bila jedina legalna i legitimna vojna sila u našoj zemlji. Tog 15. aprila svi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u glas u se zakleli:

„Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati”.

Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom srpsko-crngorskom i hrvatskom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Iako je Armija RBiH bila pod nametnutim embargom, krajnje oskudno naoružani, ipak su svi borci pružili nadljudske napore protiv do zuba naoružanog srpsko-crnogorskog i hrvatskog agresora, da brane i odbrane ustavni poredak, narod, suverenitet i nezavisnost naše zemlje.

Sjetimo se dovom svih šehida i odajemo počast svim palim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su u godinama genocidne agresije branili narod i domovinu.

Srdačne čestitke i neka je sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svim gazijama i gazijkama, njihovim porodicama i svima onima koji vole svoju jednu i jedinu domovinu.