AGIUS U BIH: SAMOUBISTVO PRALJKA U SUDNICI PROŠIRILO VIJEST DA JE RATNI ZLOČINAC
Autor: NAP
Objavljeno: 04. Apr 2022. 16:04:26
Uoči 30. godišnjice od početka opsade grada Sarajva, u BiH boravi i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i prvi izabrani sudac u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius.

Agius je komentirao i incident u slučaju Praljak. Ratni zločinac Slobodan Praljak ispio je otrov u haškoj sudnici nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zajedno sa još petoricom bivših lidera tzv. Herceg-Bosne.

“Da nije počinio samoubistvo u sudnici tako javno, malo ko van Hrvatske i Bosne i Hercegovine bi znao da je on presuđeni ratni zločinac. Ovako, cijeli svijet zna”, – rekao je Agius za N1.

Podsjećamo da je sud je utvrdio da je Praljak bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Prvostepenom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tokom čitanja presude, Praljak je ustao, rekao da on nije ratni zločinac nakon čega je popio otrov za koji i dalje nije poznato kako ga je unio u sudnicu.