DOM NARODA PS BIH: ČOVIĆ IGNORIŠE PITANJA ZAŠTO NIJE POSTUPIO PO ZAHTJEVU PET DELEGATA
Autor: NAP
Objavljeno: 16. Mar 2022. 15:03:39
Počela je hitna sjednica Doma naroda PS BiH, a na zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku, u skladu s članom 124. Poslovnika Doma naroda.

Delegat Zlatko Miletić pitao je šta se desilo sa zahtjevom pet delegata za hitnom sjednicom na kojoj je trebalo razmatrati ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a.

"S obzirom na dokumentaciju koju smo dobili i imajući u vidu član na koji se pozivate, ja vas moram podsjetiti da je grupa pet delegata zatražila žurnu sjednicu i da smo tražili da se na isti uvrsti jedna tačka dnevnog reda ali sa razmatranjem izmjena i dopuna dva zakona. Jedan koji je danas stavljen na dvnei red, a drugi koji se odnosi na promjenu PDV-a. Imate pravo da minimizirate zahtjev nas pet delegata i da skinete izmjene zakona o PDV-u. Ja ne kažem da su ispunjene sve procedure da bismo njega razmatrali i prihvatili ali mislim da se morao naći kao tačka dnevnog reda", kazao je.

Denis Bećirović (SDP BiH) kazao je da ima dvije intervencije kada je riječ o dnevnom redu.

"Državni organi BiH ne smiju biti mjesta gdje se opstruira, odugovlači i blokira put BiH ka EU. Evropski standardi i principi to nije magla. Imamo danas priliku da djelima pokažemo naše opredjeljenje za naš evropski put. Predlažem da se na dnevni red uvrste tri zakona. Prijedlog zakona o spriječavanju sukoba interesa, izmjene zakona o VSTV-u i izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama. Riječ je o zakonima koji su dio 14 prioriteta EK. Već su usvojeni na Predstavničkom domu PS BiH. Za ova tri zakona isključivo je nadležna PS BiH.

Drugo, 24. februara je počela agresija Ruske Federacije na Ukrajinu. Ja sam čekao da dođe neki dokument od Kolegija. Kako do toga nije došlo, 2. marta sam dostavio zahtjev za sjednicom i tekst Deklaracije osude ruske agresije na Ukrajinu. Niste sazvali hitnu sjednicu a mislim da moramo imati svoj stav. Ne možemo biti neutralni, jer bi to značilo da smo na strani Putinovog režima, Sjeverne Koreje, Eritreje", kazao je Bećirović.

Čović je kazao da je prije zahtjeva pet delegata održana sjednica Kolegija Doma naroda i da su donijeli odluku o održavanju jedne hitne i jedne redovne sjednice na kojoj bi se razmatrali zakoni iu fiskalne politike i onih iz EU paketa te da je sjednica zakazana na osnovu zaključka Predstavničkog doma PS BiH.

(Foto: Patria)