Stihovi autora Habiba Mandžića su slast, imati njegovu knjigu svakome je čast
U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 05. Mar 2022. 13:03:33
U IC Deer park, u australijskom gradu Melbourn, u četvrtak, 04. februara 2022. god. održana je promocija knjige, metaforičnog, lijepog naslova "KADA PJEVAM MJESEC ME SLUŠA". To je već sedma knjiga autora ,nadaleko poznatog i priznatog književnika, prof. mr. Habiba Mandžića. Prethodnih šest knjiga su pisane u književnoj formi proza, a stranice ove knjige nude nam poeziju, tj. prekrasne stihove.

Moderatorica promocije bila je profesorica Aiša Hadžiahmetović, a promotori prof. dr. hafiz Halil-ef. Mehtić, prof. mr. Džana Čolić, književnica Suada Suljić Sokolović i autor knjige Habib Mandžić.
Hafiz Halil ef. Mehtić je uputio selam svim prisutnim i iskazao zadovoljstvo što su sve stolice, poredane u velikoj sali uz stolove, bile popunjene, što je odziv na promociji bio zaista veliki, baš kako autorov autoritet i kvalitet pisanja i zaslužuju.

Hafiz je pohvalio sadržaj Habibove knjige i svima preporučio da ju kupe i čitaju. Govoreći o važnosti čitanja, između ostalog, rekao je: “ Put do Dženneta je nauka. Put do nauke je čitanje.''
Moderatorica, profesorica Aiša Hadžiahmetović je govorila o ljepoti Habibovih stihova, ujedno pročitala je mali citat iz jedne od recenzija iz knjige “Kada pjevam mjesec me sluša“, a a to su ove rečenice: ”Zadivljujuće je bogat pjesnički registar Habiba Mandžića, nevjerovatno širok raspon zvukova i boja kojima se koristi. O, kako bilo pogrešno predati to pjesničko stablo škarama nekog strogog baštovana koji bi možda neke grane i grančice podrezao ili odrezao kao suvišne. Ova zbirka je bosanska, bošnjačka, patriotska i iseljenički nostalgična. Istodobno, ona je intimistička, ljubavna, svjetovna i duhovna. A povrh svega je i svjetska, univerzalna.“


Svaka ta pročitana riječ i rečenica su našle svoje mjesto u ušima prisutnih, koji su sa velikom pažnjom pratili i slušali tok predstavljanja zbirke poezije, velikog pisca Habiba Mandžića.

Na pažnji i dolasku u tolikom broju ,zahvalila im se i magistrica, profesorica, promotorica Džana, čim joj je moderatorica predala mikrofon. Zahvalila se i autoru što ju je pozvao da bude jedna od promotora ,a o knjizi ,između ostalog, rekla je i ovo: “Nakon šest proznih djela, konačno, Habib je progovorio jezikom poezije. Iz tišine je glasno progovorila duša izlijevajući nepresušni izvor koji teče i niže poetski đerdan. U svoj ljepoti pjesnikova kazivanja uvijek se provlači ona nit doživljenoga, proživljenoga i posljedičnoga. U svakoj misli, svakom stihu ogleda se autorovo životno iskustvo i mudrost. Autor je pokusiran na biljeg u prostoru i vremenu. U tom biljegu nerazmrsivo su vezane pjesnikove želje, te san o ljepoti i trajnosti, te njenoj nemoći. To je biljeg koji je duboko utkan u njegov život, biljeg koji je ostavio u njemu svoj trag, svoju osobnu boju. U pjesmi VJEČNA NAŠA SREBRENICA, VJEČNO SJEĆANJE NA JEDANAESTI JULI, kojom autor i otvara ovu zbirku, ocrtan je biljeg najveće tragedije bošnjačkog naroda, tragedije sopstvenog praga. To je otvorena rana koja nije i neće nikada prestati krvariti.“

Po tišini koja je vladala u sali, dalo se zaključiti da su prisutni svu svoju pažnju usmjerili na promotore ne želeći da bilo koju riječ propuste čuti. Ipak, tu tišinu, povremeno, zaparali su duboki uzdasi prisutnih. Ti uzdasi su potvrda da sadržaj knjige autora Habiba Mandžića dotakne svačiju dušu, to jeste nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ne ostavlja ravnodušnim ni promotoricu, književnicu Suadu Suljić Sokolović. Ona je o knjizi govorila veoma emotivno, a evo šta je, između ostalog rekla: “Ova knjiga je otvoreno srce za čovjekovo dostojanstvo u dobrome i tegobi. Autor Habib Mandžić lahko, kroz stihove, slikovito i veoma emotivno sintetizuje ljudski duh kroz vrijeme i prilike, zašto je potreban ne samo talenat nego i naobrazba i kultura, ali i duboka spoznaja istinskog života i tajne našeg bića. Poezija Habiba Mandžića je bliska svima nama, ali duboka, misaona, filozofska i univerzalna. Njegovi prekrasni, umjetnički, stihovi toliko su me pridobili da sam na momente mislila da čitam poeziju Mehmedalije Maka Dizdara, Alije Hasagića Dubočanina, Hamze Hume ili Enesa Kiševića. Veliki pjesnik, dramaturg i glumac Enes Kišević je jednoj, od svojih tridesetak knjiga, dao naslov Jutarnji mrak, a ja bih za Habibovu knjigu rekla da je ona Noćna svjetlost, jer stihovi sa njenih stranica obasijaju vam dušu, otvore nove vidike, a osvijetle i sjećanja i događaje sa patinom prošlosti. Habibovi stihovi evociraju uspomene, bude nostalgiju, obojeni su ljubavlju, istinom i žalom za stradanjem njegove rodbine i sunarodnika u genocidu i agresiji na BiH. U poemi VJEČNA NAŠA SREBRENICA, SJEĆANJE NA 11.JULI, Habib kaže: - Kad bi se na hrpu skupile sve kosti k’o hladni snijezi gore Bjelašnice skupljene bi kosti pošle nebo bosti, noćas bi i naše utrnulo lice. Od silne bi krvi zamućena Drina propela se uvis, vodoskog užasa! Otac ne bi zvao svog sina Nermina i kosmos bi ost'o bez ljudskoga glasa.


Bilo nam je svima već poznato da je autor Habib Mandžić čista, poštena ljudska duša, ali kroz ovu knjigu smo ga još više upoznali, jer poezija je književna forma kroz koju se autor i njegovo biće najbolje iskazuju. Jer, kada pjesnička duša izlije stihove na papir, mi u njima vidimo bistrinu njegovog uma i toplinu njegove duše i sve to teče kroz stihove kao što voda teče kad se česma odvrne. U pjesmi BOSANSKI ŠEHIDI, autor kaže - Smrt sumraka sluša moja duša, sjedeći na dalekom tlu patnje. Moja duša pije rane sumraka i u sebi osjeća kišu suza. A ja osjećam čast što sam imala priliku da budem u ulozi promotora knjige Kada pjevam mjesec me sluša. Čestitam autoru Habibu Mandžiću na ovom vrhunskom djelu koje je riznica duhovnog, rodoljubivog, historijskog i intelektualnog blaga.”

Nakon impozantnog izlaganja promotora, prisutnima se obratio i sam autor Habib Mandžić. Zahvalio se IC Deer park na organizaciji promocije, promotorima, moderatorici i svim prisutnim. Kazao je da je veoma zadovoljan i da su promotori briljantno predstavili njegovu knjigu i pogodili baš njenu srž. Prisutnima se toplo i srčano zahvalio za izdvojeno vrijeme za dolazak na promociju, kazavši: “Čovjekovo vrijeme je maktub“.

Autor Habib Mandžić nije mnogo govorio, jer su se pred njim stvorili redovi onih koji žele kupiti knjigu. Sa zadovoljstvom, svakome je napisao posvetu i svoj autogram u knjizi.
Svi su, bogatiji za vrijednu zbirku poezije, bili zadovoljni što nisu propustili ovu lijepu promociju.