POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH U SAD-U RAZLIČITE MANIFESTACIJE SA DIJASPOROM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Feb 2022. 13:02:04
Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bit će organizovane različite aktivnosti koje prvenstveno imaju za cilj očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa i sve ono što je vezano za Bosnu i bošnjački narod, javlja Anadolu Agency (AA).

"Turneja po Sjedinjenim Američkim Državama je prvenstveno fokusirana na bošnjačku dijasporu. Gdje je ne tako mali broj Bošnjaka, što me posebno raduje vrlo uspješnih Bošnjaka u Sjevernoj Americi i SAD-u, koji su na zavidnom nivou organizovani mnogo godina", kazao je poznati bosanskohercegovački pjevač Armin Muzaferija koji će učestvovati u programima povodom obilježavanja 1. marta.

Drago mu je da je dio takvih programa i manifestacija gdje se glorifikuje ova geografski mala zemlja, ali zemlja velikog srca i dobrih ljudi.

"Drago mi je da na svoj način dajem doprinos obilježavanju 30 godina od obnove nezavisnosti BiH. Ako bi obilazili sva mjesta u Americi gdje se nalaze Bošnjaci trebala bi nam godina. Koliko ja znam, nezvanično ima više od 70 bošnjačkih džemata u Sjevernoj Americi koji su jako dobro organizovani i dobro rade na svim poljima. Najveći organizator sličnih manifestacija je Islamska zajednica Bošnjaka u Americi, ali i mnoge nevladine organizacije i udruženja koja imaju prvenstveno za cilj očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa i sve ono što je vezano za Bosnu i bošnjački narod", izjavio je Muzaferija za AA.

Kako je kazao, manifestacije se ne svode samo na vjerski program jer je riječ o islamskoj zajednici, nego su i manifestacije koje su od značaja za državu.

"Moj dio posla je taj umjetnički dio. Bošnjaka ima na svim kontinentima, raznih profesija. Nama umjetnicima je zadatak da kroz umjetnička djela glorifikujemo i radimo na očuvanju naše kulture, tradicije i kulturno-umjetničkog naslijeđa. To su manifestacije koje imaju niz aktivnosti. Na turneji će biti razni gosti, a na nekima ću biti sam gdje je više fokusirano na taj umjetnički program", kazao je Muzaferija.

Dijasporu je pozvao da što više dolaze u Bosnu i Hercegovinu, da više investiraju u matičnu zemlju i otvaraju fabrike.

"Imate i zvanične podatke da je u proteklih deset godina možda i glavna kičma bh. ekonomije i priliv novca bio iz dijaspore. To je činjenica koju nikada ne smijemo zanemariti i trebamo im biti zahvalni", dodao je Muzaferija.

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić izrazio je zadovoljstvo što ju je ukazano povjerenje i čast da bude gost uz Dan nezavisnosti i 30. godišnjicu obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine u osam gradova i na osam tribina širom Sjedinjenih Američkih Država od Chicaga do najjužnijeg džemata u Tampa Bayju na Floridi.

"Govorit ćemo o Bosni i Hercegovini iz vremena kada je stasala i stekla svoju nezavisnost. Ponosim se što sam bio jedan o izvještača i što su moji izvještaji u jednom posebnom filmu i što sam to pripremio kao kratki video dokument o tim sudbonosnim danima za Bosnu i Hercegovinu, kasnije njeno priznanje i kada se naša zastava zavijorila ispred sjedišta Ujedinjenih naroda", rekao je Brkić za AA.

Govorit će i o tome koliko toga gorkog ostaje.

"Ako se jedan najvažniji državni praznik, Dan nezavisnosti, kao i Dan državnosti, u jednom dijelu Bosne i Hercegovine ne obilježava, ako se smatra da je Bosna počela i nastala sa Daytonom. Pa Bosna je starija od mase država u Evropi. I sad kada imate takve paradokse, kada je negirate, kada govorite da je entitet država, kada neko najavljuje formiranje i eventualno i nekog trećeg entiteta ako se ne ispune njihovi zahtjevi, govorit ću o ucjenama koje su pred našom majkom Bosnom. Ovo se mora odbraniti. Međunarodna zajednica isto tako mora reagirati. Nama ne trebaju pisma podrške, najave da će se nešto učiniti. Još nešto, mi imamo, što je veoma važno, mi imamo brojnu dijasporu od Evrope do Amerike. Hajmo da budemo svi toliko odlučni da dajemo podršku inicijativi da se Bosna mora postaviti na najzdravije noge", poručio je Brkić.