Prije 26. godina dio Vogošće reintegrisan u prostor Federacije Bosne i Hercegovine
VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DRUGI ROĐENDAN
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 23. Feb 2022. 17:02:00
Edin Smajić, načelnik Vogošće
Simboličnim postavljanjem table na zgradu općine Vogošća i isticnjm zastave sa obilježjima Države Bosne i Hercegovne, okupirani dio Vogošće je 23. februara 1996. godine reintegrisan u prostor Federacije Bosne i Hercegovne. Bio je to dan koji je prognanim Vogošćima omogućio da se vrate na svoja ognjišta, dan kojeg ova sarajevska općina slavi kao svoj drugi rođendan.Tim povodom, u skladu sa provođenjem mjera vezanih za suzbijanje pandemije Koronavirusa, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća na kojoj su o značaju tih historijskih dana govorili: Avdo Gljiva, predsjedavajući Općinskog vijeća i Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća.

Polaganje cvijeca na Centralnom spomen obiljezju sehidima i poginulim borcima Vogosce 1.jpg

Istakli su kako je, od trenutka kada je Vogošća prije 26 godina u cijelosti vraćena vogošćanima, ova lokalna zajednica vidala rane te pokazala i dokazala kako ona najbrže napreduje kada je u rukama vogošćana. Tragovi barbarizma na zgradama, na ulicama, na objektima komunalne infrastrukture brisani su osmišljenim projektima tako da je Vogošća danas ljepša nego prije i, uistinu, predstavlja mjesto ugodnog življenja. Istina, tragovi u dušama onih koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine izgubili nekog od članova svojih porodica, teško se brišu.


-U vrijeme kada danas oko Bosne i Hercegovine opet zveckaju oružjem okolnosti traže da poradimo na jačanju njenih institucija, rekao je Edin Smajić. Samo jake i stabilne državne institucije garantuju prosperitet svih nas.

Prije sjednice, delegacje Općine Vogošća, Koordinacije boračkh udruženja i stranaka koje prticipiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća; na Centralnom spomen obiljžju šehidima i poginulim borcima, na „Trgu branilaca Vogošće“, ispred Upravne zgrade Javne ustanove Kulturno sportski centar „Jasmin Isanović Žuti“ i Spomen obilježjima Civlnim žrtvama rata i ubijenim logorašima, polaganjem cvijeća; odale su počast onima koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, u temlje nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

Sečana sjednica Općinskog vijeća


U Sportskoj dvoran „Amel Bečković“ odigrane su finalne utakmice 24. malonogmetnog tunira „Vogošća 2022“ kojeg su Općina Vogošća i JOB-Unija veterana organizovali u povdu oblježavanja Dana reintegracije dijela Vogošće u prostor Federacije Bosne i Hercegovine.