Humanitarne akcije
KUVAJT NASTAVLJA POMAGATI GRAĐANE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 23. Feb 2022. 13:02:14
Podjelom prvih 50 paketa sa osnovnim prehrambenim artiklima, danas (23.02.2022.) je u Vogošći započela velika humanitarna akcija kojom država Kuvajt, u čast dana svoje nezavisnosti, pomaže licima u stanju potrebe. Po riječima Ekrema Ćelebića, koordinatora ovog projekta, radi se o još jednoj u nizu akcija ove zemlje koja se, uz druge države širom Svijeta, provodi i u Bosni i Hercegovini.

Fuad Abaspahić i Ekrem Ćelebić


- U sklopu obilježavanja svoje nezavisnost država Kuvajt je ovim prokjektom obuhvatila 23 zemlje širom Svijeta među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina, kaže Ekrem Ćelebić. U konvoju od 225 kamiona nalaze se paketi sa osnovnim prehrambenim artiklima za 500 000 korisnika. Iz Vogošće putujemo za Doboj i Teslić gdje ćemo, u povratničkim naseljima, nastaviti podijelu ovih artikala. Kuvajt je naša prijateljska zemlja i ovakav vid pomoći je u kontinuitetu prisutan više od 20 godina. Neko će, možda, reći zašto ovakvi pakreti. Zar nije prošlo vrijeme poslijerastno. Međutim, oni koji tako misle trebaju malo izaći van Sarajeva pa da vide koliko su ljudi, uistinu, u potrebi. Ovakva pomoć dobro dođe i u uslovma novih poskupljenja. Inače, tokom mjeseca Ramazana Kuvajt dijeli slične pakete sa prehrambenim artiklima za više od 200.000 korisnika, a dvadesetak godina unazad, svake godine, stipendira više od 1.500 bosanskohercegovačkih studenata.

Podjele paketa u Vogošći


- U sklopu ovog projekta u Bosni i Hercegovini će biti podsjeljeno 30 tona osnovnih prehrambenih artikala za oko 1.300 korisnika, kaže Fuad Abaspahić, vogošćanski humanista. Prvih 50 paketa podjeljeno je građanima Vogošće. Slijede podjele na drugim punktovima širom Bosne i Hercegovine.