Ministrica Turković dostavila poziv DKP-ima za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH
DOSTOJANSTVENO OBILJEŽITI 1. MART - DAN NEZAVISNOSTI I JUBILEJ - 30. GODIŠNJICU OBNOVE NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Fena
Objavljeno: 19. Feb 2022. 16:02:37
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković dostavila je poziv svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu da dostojanstveno obilježe 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.

Kako je u pismu navela, građani BiH u domovini i inostranstvu predstojećeg 1. marta 2022. godine obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum ujedno predstavlja i jubilej - 30. godišnjicu obnove nezavisnosti BiH.

DAN NEZAVISNOSTI I JUBILEJ 30.GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE

U povodu 1. marta i jubileja 30. godina obnove nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, pozivamo građane, patriote i prijatelje Bosne i Hercegovine na manifestaciju - svečano podizanje državne zastave i mirne proteste, ujedinjeno podignemo glas protiv separatisičkih politika!
- Na ovaj datum, koji je utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, ponosno se prisjećamo rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, koji je proveden na preporuku Arbitražne komisije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, a kada je više od dva miliona birača u izašlo na glasanje. Od tog broja, njih 99,4 posto je glasalo za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda, a u protekle tri decenije BiH su priznale 192 zemlje svijeta - saopćila je ministrica Turković.

S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnosti BiH, te upoznavanja šire javnosti o značaju tog historijskog datuma, posebno imajući u vidu njegovu 30. godišnjicu obilježavanja, pozvala je da se u zemljama prijema prigodno i dostojanstveno obilježi Dan nezavisnosti.

Također, pozvala je da se obavijesti bosanskohercegovačka zajednica u zemljama prijema i zemljama koje pokrivate nerezidentno, kao i da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema također upute prikladnu obavijest o obilježavanju tog datumu, te obavijeste i druge relevantne institucije, organizacije i udruženja u zemljama prijema.

U pismu je podsjetila i na odredbe Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i na Aneks II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, prema kojem svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom i dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH te na Odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine kojom je je 1. mart potvrđen kao državni praznik.

Iskoristila je ovu priliku i u pismu čestitala 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji domovine.