AMBASADOR DIEGO ARRIA – IME KOJE TREBAJU UPAMTITI SVI KOJI VOLE BOSNU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. Feb 2022. 15:02:20
Petak večer, 4.feb., u New Yorku na Times Squaru imali smo (dr. Mersim Ziljkić, Mirsad Šiljković, Ago Redžić i Esad Krcić) jedno fino druženje sa nj.e. Diegom Arria, bivši ambasador Venecuele u Ujedinjenim nacijama. Ambasador Arria baš na početku agresije marta 1992. godine bio je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a. Svaki građanin i patriota koji voli Bosnu i Hercegovinu trebao bi upamtiti ime ovog plemenitog čovjeka. Ambasador Arria je transparentno negodovao i zalagao u Ujedinjenim nacijama u odnosu prema državi Bosni i Hercegovini. Čuvši za civilne žrtve rata od strane srpsko-crnogorskog okupatora jasno je govorio da se radi o planskoj agresiji i sistematskom genocidu nad muslimanima - autohtonom stanovništu Bosne i Hercegovine, Europljanima.

Njegova diplomatska borba je bila isključivo iz razloga poštivanja ljudskih prava ali i protiv komadanja Republike Bosne i Hercegovine koju je višedržavni agresori namjeravali postići genocidom, elitocidom, etničkim čišćenjem, kulturocidom, urbicidom…

Ambasador Arria bez sustezanja govori o diplomatskoj kampanji protiv Bosne i Bošnjaka, a u pitanju je otvorena rusko-francuska-engleska mržnja prema muslimanima, čak je upitan zašto se kao kršćanin zalaže za bosanske muslimane i jasno mu naglašeno da se “ne smije dozvoliti muslimanska država u srcu Europe”.Ambasador Arria godine 1993. inicirao je posjetu Sarajevu pod opsadom kada su također posjetili i Srebrenicu. Još tada je jasno rekao da je u pitanju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
U toj posjeti je bitno istaći da kao diplomata nije dozvolio da mu UN trupe oduzmu kameru, već je slikao gdje se kretao, kasnije su neke slike svjedočile o srpskom obimu zločina.

Bio je svjedok protiv balkanskog kasapina Miloševića. Između ostaloga u procesu protiv zlikovca Miloševića tužilac ga pitao po pitanju podjele Jugoslavije, kada je promijenio mišljenje? Odgovorio je ambasador Arria da je mu je trebalo vrlo malo vremena da utvrdi da ovaj okrivljeni (pokazujući rukom na SM) da nije J.B. Tito.

Bio je svjedok u procesu komandanta Nasera Orića.

Ambasador Arria prošle godine u oktobru je bio u Sarajevu kada mu je na prijedlog VKBI uručeno priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva. Izuzetno je sretan za ovo veliko priznanje i zahvalan je predlačima VKBI ali i Gradskom vijeću koji su usvojili ovaj prijedlog.Ambasador Arria prošle posjetio je i Memorijalni centar žrtava genocida Potočari – Srebrenica, što je dodatni razlog da užurbano piše knjigu sa radnim naslovom “usporeni snimak genocida".
Jako je lijepo da ističe susrete sa aktuelnim reisu-l-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem i bivšim reisu-l-ulemom dr. Mustafa-ef. Cerićem kojima je uputio video pozdrav. Zatim suradnju akademika dr. Ganića, dr. Silajdžića… Također ističe prijateljstvo sa Emirom Zlatarom i članovima VKBI.
Još puno se toga može i treba pisati… ali nastojat ćemo ga uskoro ugosti u Bošnjački centar.
U povodu 1. marta - 30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i svečane manifestacije podizanja državne zastave u New Yorku ambasador Arria će biti jedan od specijalnih gostiju. (ERK)