MI PAMTIMO HEROJE - MUDERRIS
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 22. Jan 2022. 23:01:53


Zapisao je sebe u vremenu i vrijeme u sebi, ne riječima nego djelima. Poučio nas je da život nisu godine koje prođu, nego momenti koje iskoristimo u činjenju dobra, robujući Gospodaru i služeći vjeri, državi i narodu. Podigao je visoko ljestvicu dostojanstva, i postavio visoke standarde za sve one koji bi da liče na njega. U svakom vremenu koje je postavljalo teška pitanja, davao je adekvatne odgovore. U vremenu agresije bio je komadant koji je predvodio svoje vojnike u borbi. U vremenu mira bio je imam koji predvodi džemat, u ratu su vojnici odlučno pristajali za komadantom, u miru džematlije skrušeno i sigurno pristaju za imamom. U oba slučaja potpuno svjesni da je ispred njih čovjek koji izdati ne zna, vojnik koji se bori do pobjede, imam koji osvjetljava put onima koji traze spas iz zablude. Velika djela krase život Nezima Halilovića Muderrisa, velike priče su zapisane u knjizi njegovog života, s osmjehom ih čitaju meleki, sa ponosom će ih čitati nadolazeće generacije Bošnjaka, koje će tražiti uzora.

Danas kad Bošnjaci prolaze kroz krizu autoriteta, kad se živi kriza vrijednosti, kad nam se medijskom kampanjom i agresivnim ateizmom nastoji pomračiti um, riječ uvaženog Muderrisa ima posebno značenje i vrijednost. Treba imati razuma i shvatiti šta nam govori, na šta nas upozorava i kako nam nastoji otvoriti oči da vidimo stvari onakve kakve jesu, a ne kako nam ih dušmani nastoje predstaviti. U vremenu "govornika" čije riječi imaju sladak zvuk, a gorak okus, u vremenu onih koji u zabludu "lijepom pričom" pozivaju, u vremenu fitne obučene u ruho nevinosti, razumjeti govor Muderrisa i poslušati ga u savjetu odraz je nivoa inteligencije, morala i samopoštovanja.

U ovoj zemlji bosanskoj, koja se svako malo abdesti krvlju šehidskom i gazijskom, u zemlji koja je sve što ima platila životima najboljih sinova, narod zna uz koga se staje i koga se poštuje, koga se slijedi u ratu i miru, čije su riječi nadahnuće, a čije pjesništvo na koje nas Allah dž.š. upozori, narod osjeća iskrenost i daje povjerenje.

Narod pamti heroje i onda kada mnogi nastoje da ih svojim pjesništvom zasjene.

Tamo gdje su rane u borbi nastale, sijat će svjetlo pobjede i obasjavati bašče džennetske.

Ideja je ono što se u srcu nosi, ali šta o ideji znaju oni koji žive bez ideje.

U Bosni je bilo hiljade političara, ali je jedan Muderris, komadant i imam.

Radost dobrim ljudima i kost u grlu munaficima.