SKANDIRANJE ISPRED DŽAMIJE I ZLOČINCU MLADIĆU OSUDILI PREDSTAVNICI POVRATNIKA, VJERSKIH ZAJEDNICA POVRATNIKA I CIVILNOG DRUŠTVA
Autor: Preporod.info
Objavljeno: 09. Jan 2022. 20:01:42


Politički predstavnici povratnika, vjerskih zajednica povratnika i civilnog društva iz Prijedora osudili su i izrazili svoju zabrinutost za bezbjednost povratnika u Prijedor zbog sinošnjeg defileja gradskim šetalištem i pored Čaršijske džamije, veće grupe lica koja je skandirala podršku presuđenom ratnom zločincu za genocid Ratku Mladiću.

Stoji to u reakciji koju potpisuju odbornici u Skupštini Grada Prijedor Mirsad Duratović, Mesud Trnjanin, Azra Pašalić, Almasa Mušić, delegat u Vijeću naroda RS Muris Čirkić, Medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac i Udruženje „Izvor“, „Srcem do mira“, „Behar“, Unija veterana „Krajina 92-95“.

Tražimo da nadležne institucije, MUP i Tužilaštvo u Prijedoru, izuzme snimke svih video nadzora sa banaka, trgovina, butika i nadzornih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravca kretanja kolone, identifikuju počinioce i da prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) okvalifikuje ovaj defile kao krivično djelo “javno izazivanjei podsticanje nasilja i mržnje” te u skladu s tim kazni počinioce. Tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH pokrene postupak protiv odgovornih lica, – navodi se u reakciji.

Zahtjevaju, nadalje, od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, PIC-a, OSCE-a, LOT Timova, da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju suzbijanja dalje eskalacije nacionalne netrpeljivosti, ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovoini i bezbjednosti povratnika na prostor entiteta RS-a.

- Očekujemo od svih relevantnih vršioca vlasti u Prijedoru, organizacija i udruženja građana te samih građana Prijedora da osude ovo nedjelo i pošalju jasnu poruku da ovo nije Prijedor kakvim su ga sinoć htjeli prikazati organizatori defileja. Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati „vjetar u leđa“ raznim pojedincima i grupama koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti i izoluju nas od ostatka procesa koji vode u mirniju i bolju budućnost nas i našu djecu. Nedozvolimo da ovakve grupe, koji ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu, – poručuju potpisinici reakcije. (Preporod.info)