PROMOVIRANA KNJIGA „ILAHINAMA“
Autor: MINA
Objavljeno: 24. Dec 2021. 01:12:29


Promocija knjige „Ilahinama“ autora Feriduddina Attara u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarevića održana je večeras u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.
Pozdravne riječi na promociji je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema naglasio je da je Feriduddin Attar pokazao da se o vjeri, moralu, etici i pravdi može govoriti na mnogo načina, a ne samo jezikom teologije i prava, te da je prijevod „Ilahiname“ na naš jezik svojevrsno bosansko rođenje ovog pjesnika.

- Pred nama je knjiga autora za kojeg jezik nije bio samo sredstvo kojim se služio u namjeri da prenese svoje nadahnuće. On je iskušavao njegove mogućnosti u nastojanjima da izrazi najdublje ushićenje pred Božijim licem, Koje se ogleda u stvorenom svijetu koji iščezava. Attar je, usudio bih se reći, pjesnik tevhida, - rekao je reisu-l-ulema.

Prisutnima se obratio i ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan.

- Kultura je trajna veza. Političke i ekonomske veze se smanjuju ili povećavaju, a ponekad bivaju i prekinute. Onda i kada te političke i ekonomske veze između zemalja budu prekinute, kulturne veze između dva naroda nastavit će se i nikada neće biti prekinute. Iz tog razloga, raduje nas prijevod Ilahiname, kao dokaz veze Irana i Bosne i Hercegovine, - rekao je on.

Dr. Moker je naglasila da je realizacija projekta trajala sedam godina.

- „Ilahinama“ je prvo autentično djelo Feriduddina Attara koje je prevedeno sa izvornika na perzijskome jeziku. Nezaobilazan je trud kojeg je u prepjev „Ilahiname“ uložio Hadžem Hajdarević koji je svojim poetskim umijećem pokazao svu leksičko-semantičku raskoš bosanskoga jezika na kojem je moguće iskazati najprofinjenije sufijske neizrecivosti, - kazala je Moker.

Hadžem Hajdarević se osvrnuo na upjevavanje „Ilahiname“.

- „Ilahinama“ je spjevana u 6.685 distiha, a upjevavanje ovog djela jedno od najugodnijih poetskotvornih iskustava u mom životu, kao i jedno od najdražih iskustava - istaknuo je.
Akademik Rešid Hafizović, promotor, naglasio je da Attar na egzegetski način izlaže sadržaj svoje „Ilahiname“.

- Sadržajem se njegova duša uzvraća Kur'anu pod čijim vidom je Bog načinio svoj posljednji i najsavršeniji samoiskorak prema najzad dozreloj ljudskoj civilizaciji, - rekao je Hafizović.

„Ilahinama“ je najnovije izdanje Izdavačkog centra El-Kalem i Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina.