MANIFESTACIJA "DANI ISLAMSKE TRADICIJE BOŠNJAKA" OD 14. DO 24. DECEMBRA 2021. GODINE
Autor: MINA
Objavljeno: 13. Dec 2021. 16:12:17


Druga manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održava se od 14. do 24. decembra u Sarajevu.

Na konferenciji za medije u povodu manifestacije, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović kazao je da cilj kroz sadržaje manifestacije predstaviti Institut te naučne i kulturne projekte koje je realizirao u ovoj godini.

Dr. Ferid Dautović


- Mi smo brojčano mali kolektiv, ali vrlo radin i aktivan u istraživačkim radovima, objavljenim knjigama, organizaciji naučnih skupova, konferencija, simpozija lokalnog i međunarodnog karaktera, tribina. Institut je u ovoj godini objavio više izdanja i sve knjige bit će promovirane kroz sadržaje manifestacije, a početkom naredne godine iz štampe će izaći i zbornik radova „Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“ u izdanju Instituta. U okviru manifestacije će biti upriličene i izložbe, tribine, promocija dokumentarnog filma,- najavio je direktor Dautović.

Dr. Elvir Duranović


Najznačajniji naučni projekat na ovogodišnjoj manifestaciji je naučni skup s međunarodnim učešćem „Imam Ebu Hanife“.

- Kao što je poznato, muslimani u Bosni i Hercegovini pripadaju hanefijskom mezhebu i maturidijskom akaidu. Osnivač hanefijskog mezheba je Ebu Hanife. Cilj ove konferencije je da osvijetli djelo imama Ebu Hanife i da približimo samog imama, njegov lik i život, Bošnjacima, - rekao je dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dodavši da će konferenciju otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Manifestacija će biti održana u dva grada, Sarajevu i Visokom.
- Manifestacija ukupno ima 11 programskih sadržaja, na kojoj će učestvovati 55 izlagača i promotora. Najaviti ću da, nakon naučnog skupa o Ebu Hanifi, 20. decembra biti upriličena promocija knjige „Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata“, u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke, – navela je Sumeja Ljevaković-Subašić, viši stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Ljevaković-Subašić


Istaknut je i naučni skup s međunarodnim karakterom „Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: ka institucionalnom okviru“, koji će biti održan 23. decembra u suorganizaciji sa Javnom ustanovom „Fond Memorijala“ Kantona Sarajevo.