PLENKOVIĆ: DOŠAO SAM KAO PRIJATELJ, HRVATSKA I BIH ĆE ZAUVIJEK BITI UPUĆENE JEDNA NA DRUGU
Autor: NAP
Objavljeno: 13. Dec 2021. 13:12:23
Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da u BiH boravi kao prijatelj, a ne zbog „peglanja“ bilo kakvih odnosa.

„Ovo je snažan prijateljski posjet, nije nikakvo peglanje. Treba ove naše odnose dizati na veću razinu. Većeg prijatelja BiH od Hrvatske nema“, poručio je Plenković.

"BiH i Hrvatska će zauvijek biti upućene jedna na drugu. Ovo je posjet da učinimo dodatnu vrijednost, ali da uz odgovornost koju imamo pokušamo pomoći i unaprijediti naše odnose", kazao je hrvatski premijer.

Kazao je kako je razgovarano o ključnim temama za unapređenje odnosa dvije države.

„Moja prva politička poruka je da dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj, kao partner sa željom da unaprijeđujemo suradnju, porukom cjelovitosti BiH i pravima konstitutivnih naroda i svih drugih naroda. Hrvatska poštuje Dejtonski mirovni sporazum, koncept jedne države, dva entiteta, tri naroda“, kazao je.

On je istakao kako Hrvatska želi ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i da njihovi predstavnici budu legitimno zastupljeni u institucijama.

„Hrvatska maksimalno želi pomoći BiH na njenim reformskim putevima. U vremenu covid 19 pružili smo ruku potpore“, dodao je.

Na današnjem sastanku sa delegacijom Vijeća ministara BiH i delegacije RH bilo je riječi i o nezakonitim migracijama.

„Moramo surađivati Hrvatska i BiH imaju granicu dugu više od 1000 km, imamo prirodne granice rijeke, ali i zelena granica područje preko kojeg krijumčari pokušavaju prebaciti migrante. Potrebna je saradnja da se spriječe nezakonite migracije“, dodao je.

Kazao je kako je Hrvatska maksimalno spremna povećati gospodarsku saradnju i trgovinsku saradnju sa BiH, te želi riješiti sva infrastrukturna pitanja i povećati saradnju u području energetike.

„Zajednički most Svilaj predstavlja odličan primjer saradnje. Treba poduprijeti BiH da završi svoj dio koridora 5c. BiH treba da iskoristi položaj Hrvatske vezano za plin jer Hrvatska sa tačkom na Krku predstavlja važnu tačku u energetskom sistemu.

Sa hrvatske strane više nego jasna je spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog, želimo obnoviti i sagraditi novi most i unaprijediti tu komunikaciju na tom području. Most kod Gradiške će uskoro biti dovršen“, dodao je Plenković.

Hrvatska je jedna od ključnih trgovinskih partnera BiH, ukupna razmjena će ove godine ići preko 2 milijarde eura.

„Želimo sastanak dvije vlade tokom 2022. godine u Hrvatskoj na kojem ćemo staviti na stol sva otvorena pitanja i buduću saradnju“, kazao je.