OVO ŠTO JE SNSD ZAPOČEO NE MOŽE PROĆI BEZ INTERVENCIJE NATO-A
Autor: NAP
Objavljeno: 10. Dec 2021. 16:12:13

Šarović: Ovo što je SNSD započeo ne može proći bez intervencije NATO-a, mi vas nećemo pratiti


Mirko Šarović, predsjednik SDS-a obratio se danas narodnim poslanicima u NSRS u vezi informacije o prijenosu nadležnostima sa BiH na RS, odnosno povlačenje saglasnosti RS-a iz državnih institucija.

„O sebi i stranci koju predstavljam sam čuo mnogo toga proteklih dana jesmo li hrabri, nismo li. Nikada nisam učestvovao u prijenosu bilo kakvih nadležnosti i nikada moja ruka nije dignuta za to.

Mi smo u jednom periodu posebno od 2006. do 2011. svojom rukom prenijeli sve ove nadležnosti i to je u najvećoj mjeri učinila stranka koja je na vlasti SNSD. I pošteno je da kažete da jesmo prenijeli te nadležnosti, neke svojom voljom, nek pod pritiskom, neke po dogovoru entiteta ali je legitimno reći pokajali smo i želimo da to ispravimo i da ih vratimo. Mislim da je to poštenije nego da prodajemo narodu da smo mi neki narodni heroji, a nismo.

Ovdje danas imate većinu, imate većinu u PS BiH, Savjetu ministara, možda vam opozicija danas u toj mjeri nije potrebna.

RS je stvorena u vrijeme naše najveće vojne i ekonomske moći kada smo se borili i ostvarili slobodu i ravnopravnost. Te snage RS danas nema i danas je mnogo siromašnija, politički podijeljena, sa razočaranim borcima, sa nedovoljno prijatelja za ovaj poduhvat koji želite da učinite.

Legitimno je tražiti nadležnost koje je RS izgubila, ali je ključno pitanje ima li RS tu snagu da iznese ovaj poduhvat. Da li je ovakva RS i vi koji to predlažete da li ste u stanju, da li ste moćni da ovo ostvarite. Namjera je da se to učini kroz 140 zakona, ali možete li to učiniti. Ovo pitanje nema veze sa patriotizmom, izdajom, hrabrošću, ali ima sa ispravnom pažnjom, da li je ovo trenutak za ovaj proces u koji smo ušli. Odgovornost i razum su stariji od našeg prava i legitimiteta. Za ovo može da se uhvati samo jaka RS a ona to danas nije.

Onaj koji misli da može da izađe iz OS BiH, sistema UIO BiH i da to učini bez rata i intervencije NATO-a mislim da se grdno vara.

Način na koji se ovo predlaže je direktno ugrožavanje mira i uvođenje RS u spiralu sukoba i mogućnost izbijanja rata.

Kao stranka ćemo pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali taj prijedlog mora da ide kroz dijalog i dogovor oko najkrupnijih pitanja. Jednostrane odluke ne, jer je to opasnost po RS koje će dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum bez obzira što kažete da to neće ugroziti Dejton.

Narodu moramo da kažemo u šta ga vodimo, šta nas čeka ako donesemo zakone i formiramo svoju vojsku RS i da li to bez rata možemo da učinimo i bez intervencije NATO-a. Hoće li naš narod mirno živjeti i koje će biti posljedice. Mislim da je to opasan scenario i mislim da se dovodi u opasnost Dejton i mislim da treba napraviti procjene.

Put kojim ste krenuli gospodine Dodik je opasan i poguban po RS. Mi vas ne možemo pratiti", kazao je Šarović.

Borenović: Proizvodite tenzije i sukobe, što ovo niste počeli 2019., sve je ovo predizborna priča

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a obraćajući se na sjednici NSRS je kazao da je razočaran, jer nije dobio niti mrvu uvjeravanja da ovo što rade SNSD i Milorad Dodik dobar put.

„Shvatio sam da je ovo opasna igra u koju uvodite RS. Ovo je opasna farsa i blef, ali i nešto što ne odgovara svemu onome što smo slušali zadnjih mjeseci. Danas smo imali jednu informativnu predizbornu sjednicu Skupštine, a nakon onoga što smo čuli od predlagača. To radite sa opšte poznatim činjenicama koje smo slušali mnogo tuga, a to radite u završnoj godini svog mandata. Da ste imali ozbiljnu namjeru trebali ste to početi raditi 2019. godine. Zato mislim da je ovo krajnje licemjerno i krajnje opasno za RS. Imate vlast na svim nivoima kao niko do sada. Imate sve koalicione partnere s kojima ste postigli dogovor, popunili ste fotelje, dogovorili ste NATO put BiH, posmjenjivali sve od Srba u diplomatiji, da ne govorim dalje o jedinstvu.

Dobili ste i četvrtog delegata u Domu naroda i dobili ste potpune mehanizme upravljanja ovom zemljom. I preuzmite odgovornost i rješavajte određena složena pitanja, ali neću nikad dozvoliti kao lider PDP-a da zbog vašeg neuspjeha i nedogovornosti sav teret političke krize u RS prenesete na sve. Govoriti o ovako teškim temama na način koji pokazuje odsustvo bilo koje jasne vizije ili argumentacije kako se to može postaviti na zdrave situacije.

Ja sam vojnik Vojske RS, sa 18 godina sam otišao u rat. I ja znam šta su tri vojske. Nemojte da šaljemo poruke ko nas napadne nećemo se braniti. Gospodine Dodik vi ste vrhovni komandant OSBiH poduzmite nešto. Recite nam konkretno šta znači Vojska RS, imamo li para za tenkove? Odgovorite to građanima, odgovorite to vašim ljudima koji hoće da vas to pitaju ali nemaju hrabrosti.

Hoću da pričam o budućnosti, kuda sve ovo ide. Gdje je naša diplomatska mreža, gdje su sada ti silni ambasadori a vaši su. Vi proizvodite tenzije i sukobe, mi hoćemo bolju RS, a ne da bude na stupcima raznoraznih štampi kao nešto što je problematično. Sad sam uvjeren da je sve ovo dio predizborne kampanje“, kazao je Borenović, dodajući da se strahovima drže na vlasti.