MANIFESTACIJE U SAD OBILJEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Nov 2021. 18:11:40



Ove godine u Sjedinjenim američkim državama bit će bilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
U Des Moinesu, petak večer, 26. novembra sa početkom u 6:00pm. Gosti će biti:
- Dr. sc. Edin Ramić, ministar u Vladi FBiH;
- Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu;
- Dr. sc. Sabahudin-ef. Ćeman, muftija IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike;
- Dr. Muaz-ef. Redžić, gl. imam;
- Armin Muzaferija, izvođač ilahija, kasida, sevdaha i balada.

U Syracuseu, subota, 27. novembra sa početkom od 6 pm, gosti će biti:

- Dr. sc. Edin Ramić, ministar u Vladi FBiH;
- Dr. sc. Sabahudin-ef. Ćeman, muftija IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike;
- Armin Muzaferija, izvođač ilahija, kasida, sevdaha i balada.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je diplomatsko-konzularnoj mreži instrukciju povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH.
"Duboko uvažavajući vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, a imajući u vidu Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, i Ustav Bosne i Hercegovine, u kojem je, u članu I/1. propisan kontinuitet između ranije Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine „koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država“, te Odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine, kojom je 25. novembar potvrđen kao državni praznik, pozivam vas da o obilježavanju Dana državnosti obavijestite bosanskohercegovačku zajednicu i nadležno ministarstvo vanjskih poslova zemlje prijema, te sve relevatne i zainteresovane institucije, organizacije i udruženja zemlje prijema" – navedeno je, između ostalog, u instrukciji.

Ministrica Turković je pozvala sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH da “s ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana državnosti naše domovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a, te u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine.”