AKCIJA ZA TEŠKOG BOLESNIKA: MUHAMEDU BAŠIĆU OSTALO JOŠ GODINU I POL NADE ZA ŽIVOT
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. Nov 2021. 12:11:03


U oktobru ove godine u vremenu godišnjeg odmora u Bosni, saznao sam o teškom zdravstvenom stanju četrdesetpetogodišnjeg Muhameda Bašića iz sela Hrankovići nadamak Teslića. Tako težak bolesnik svaki drugi dan, već punih 11 godina odlazi u Doboj da bi napravio dializu bubrega.

Međutim, odlučio sam da ga posjetim, zakucao sam na vrata Muhameda Bašića, pred sobom sam prvi puta vidio čovjeka čiji fizički izgled je pokazivao teškog bolesnika. U kući živi sa suprugom, kćerkom 18, sinom 12 godina. Kada je tako težak bolesnik u porodici, onda jeste cijela porodica u izuzetno teškom stanju. Mislio sam da mu uručim novčenu pomoć od sebe i prijatelja, ali nisam slutio da će Muhamed postati dio mojih dnevnih i noćnih razmišljanja kako mu pomoći, jer njenogovo stanje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Muhamed sa svojom porodicom živi od primanja koja su toliko minimalna da ne treba pominjati pristojan život: Od 135.90 KM invalidnine i 46.80 KM dječjeg dodataka, ukupno 181.71 KM, ili 109 američkih dolara, ne može da živi bilo koji pojedniac a posebno ne porodica koja ima teškog bolesnika u kući.

Radi onih koji budu pročitali ovaj tekst, pored dijalize, Muhamed se susreo i sa drugim zdravstvenim problemima. Dijaliza je učinila svoje, krhkost tijela i kostiju pa je doživio lomove obje ruke i noge, zatim oboljenje Parathormone stone žljezde, itd.
Kada sam pitao kako mu pomoći?, odgovorio je da jedni način transpalacija, li obzirom na njegovo financijsko stanje, on čak nema ni za ljekove.
Muhamed mi je rekao kada bi imao sredstva, on bi ili transplacijom ili darđivanjem bubrega od člana prodice imao šansu da preživi. Međutim za sve su potrebna novčana sredstva. Njegova prva operacija prije transplatacije trebala bi da bude izvršena na Parathormonima, poslije toga dolazi
imuni test. Obzirom da su Muhamedu rekli u dijaliznom centru da je vrijeme od godinu ipol do dvije neka granica njegovog ostatka života, stoga sam kao čovjek dirnut njegovom teškom bolešću i bolom, ali vjerujem da bi svako ko bi ga vidio učinio isto što sam i ja, a to je da se na svaki nacin pomože Muhamedu, da se ne ugasi njegov život.

Ovu tužnu i tešku priču sam već ispricao prijateljima i poznanicima koji su mi predlozili da pokušamo da sakupimo novčana sredstva da spasimo jedan život. U Turskoj transplatacija i svi ostali medicinski troškovi koštaju oko 100,000 Eura, ali ako se bubreg donira od uže porodice cijena svih troškova operacije košta između 35- 40,000 Eura. Tako da se ovom prilikom želim da se zahvalim ljudima koji su već izašli u susret i pomogli, Bošnjaci.net i Esadu Krciću za ustupljen prostor ove priče, Saki Radončiću i njegovoj Travel agenciji, Ismetu Pjetroviću, Elviru Radončiću, Sazi Prnjavorac, familiji Berhaudina Lakišić i drugima.

Posebno me je dirnula jedna Muhamedova rečenica gdje on kaže:
- Znam da je ostalo još malo vremena od života, ali jedino što bih još želio i što često sanjam, a to je da se napijem vode koliko ja mogu i želim, kaže on.

Muhamed je u amanet ostavio svojim bližima kad preseli na Ahiret da mu na mezarskom nišanu izgraviraju kapljicu vode.

U sve navedeno, pomenuti da Muhamed zbog prirode bolesti već 11 godina nema fiziološke funkcije uriniranja.
Eto to je kratka i teška priča o Muhamedu i njegovome životu na ovom dunjaluku, ali u njegovoj nadi su svi humanisti i ljudi dobre volje koji budu pročitali ovaj tekst, solidarizirati se i svojom donacijom u zajedničkoj akciji pomoći, insha'Allah, da se operativnim zahvatima produži Muhamedov život.

Ovu priču završavam riječima: ,,Ukoliko sitoga stomaka i u dobrome komforu legnemo u krevet da spavamo, a pri tome znamo da je neko koga znamo gladan ili u drugim problemima, onda se kao čovjek pitamo kakav to san u svom udobnom krevetu možemo imati“.

Pozivam sve ljude dobre volje, humaniste i humanitarne organizacije, pored svih akcija i izazova koji nas prade, da se u ime Allaha dž.š. odazovu ovoj akciji i pomognu da zajednički pokušamo spasiti jedan ljudski život.

Objavljujemo račun na Muhamedovo ime i njegove supruge kod Volks banke sa sjedištem u Jelah-Tešanj. Ovaj racun je otvoren za sve valute.

Selamim vas i zahvaljujem,
Senad Garić, koordinator akcija