STRANKA ZA BIH: NAŠOJ DRŽAVI SU POTREBNE TEMELJITE IZMJENE USTAVA KOJE ĆE USPOSTAVITI FUNKCIONALNU I DEMOKRATSKU BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Oct 2021. 19:10:34
Odluke o izmjenama Ustava neće se donositi ni u Beogradu ni u Zagrebu, nego u legalnim institucijama Bosne i Hercegovine.


Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je 89. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj je raspravljano o razvoju događaja vezanih za reformu Ustava Bosne i Hercegovine i izmjene Izbornog zakona, koji su izgleda djelimično izmješteni u Beograd odnosno Zagreb, kao i završnim pripremama za održavanje četvrtog Kongresa Stranke.

Doneseni su sljedeći zaključci:
1. Razgovori o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine zahtijevaju uključivanje šire javnosti. Taj proces mora biti transparentan jer se radi o sudbonosnim pitanjima za građane naše zemlje koji, nakon svega, ne zaslužuju da budu stavljeni pred gotov čin. Našoj državi su potrebne temeljite izmjene Ustava koje će uspostaviti funkcionalnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu u skladu sa evropskim standardima. Odluke o izmjenama Ustava neće se donositi ni u Beogradu ni u Zagrebu, nego u legalnim institucijama Bosne i Hercegovine. Nažalost, izjave aktera ovih razgovora iza zatvorenih vrata ukazuju na mogućnost donošenja rješenja kojima se produbljuju etničke podjele. Stranka za BiH zalaže se za promociju vrijednosti i standarda građanske demokratije u uvjerenju da je većina građana naše zemlje opredjeljena za takva rješenja.

2. Dijalog koji Bošnjacima nudi predsjednik Srbije Vučić, predstavlja pokušaj isključivanja institucija Bosne i Hercegovine i svođenje naše države na neku vrstu feudalne tvorevine. Eventualni dijalozi ovog tipa, privatna su stvar pojedinaca koji u njima učestvuju i ne mogu imati nikakve pravne i političke posljedice.3. Neprihvatljivo je davanje bilo kakvih ustupaka kada je u pitanju zahtjev Dodika za dodjeljivanje državne imovine entitetima. Ustav i zakoni o tom pitanju su vrlo jasni što su potvrdile i dosadašnje presude. Zahtjevi za podjelom državne imovine traju još od pregovora u Dejtonu. Ako se nije prihvatila podjela državne imovine pod pritiskom agresije i genocida, onda niko nema pravo prihvatiti takve ustupke danas!

4. Pozivamo sve koji su uključeni u ove procese da ne izlaze u susret zahtjevima koje ispostavljaju one politike koje su prvom redu uzrokovale ljudsku tragediju na ovim prostorima. Cilj je umanjiti posljedice ovih politika u zadnjih trideset godina a ne stvarati pretpostavke za njihovo jačanje.

5. Redovni četvrti Kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu održat će se 07. novembra 2021. godine u Sarajevu. Data su detaljna zaduženja organima stranke za završne pripreme povodom održavanja Kongresa.