Uspješni Bošnjaci u svijetu
MR. SAFFET ĆATOVIĆ IMENOVAN NA ČELU ISNA ZA ODNOSE SA AMERIČKOM VLADOM U WASHINGTONU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Oct 2021. 21:10:18

MR. SAFFET ĆATOVIĆ: Velika je čast i blagodat pridružiti se posvećenom i uspješnom izvršnom direktoru ISNA-e tim.


Islamsko društvo Sjeverne Amerike (ISNA) sa zadovoljstvom je objavila imenovanje imama Saffeta Abida Ćatovića na čelu Ureda za odnose s američkom vladom u Washingtonu, te međuvjerskim odnosima i savezima zajednica.
Saffet Ćatović je jedan od osnivača ISNA-e time te je dobro poznat rukovodstvu ove institucije. Učestvovao je u različitim aktivnostima i programima proteklih godina. Također, bio je blisko uključen u Muslimansku omladinu Sjeverne Amerike (MYNA).
Poznat je i u Americi i drugim zemljama po svom dugogodišnjem islamskom razvoju mladih izviđača i organiziranja zajednice.
Kao intelektualac i aktivista učestvovao je na sesijama i skupovima na visokim diplomatskom nivou, istinom boreći se za svoju pradjedovsku domovinu Bosnu i Hercegovinu, posebno tokom genocidne kampanje ‘90 -ih godina.
Kao pedagog i aktivista, bio je na čelu brojnih vodećih uloga na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno u područjima zaštite okoliša i međuvjerski rad.

Ćatović ima MBA diplomu, radio je u zdravstvu kao direktor korporativnog budžeta. Također dugi niz godina je bio muslimanski kapelan na Univerzitetu Drew, gdje je magistrirao religiju i društvo. Trenutno završava doktorat ministarstva.
- "Oduševljeni smo što možemo pozdraviti Imama Saffeta u porodici ISNA u njegovoj novoj vodećoj ulozi dok oživljava, revitalizira i proširuje važan rad ISNA -e i različite programe u glavnom gradu Amerike", rekao je Basharat Saleem, izvršni direktor ISNA.
Bivši predsjednik ISNA-e i osnivač direktor ISNA Ureda za međuvjerske zajednice i saveze zajednica (IOICA), dr. Syeed M. Syed, je istakao:
- "Pratio sam rad Saffeta, kako se korak po korak decenijama uspješno penjao uz ljestve kako bi sada predstavljao sve nas na najvišoj planini moći i usluga, na Capitol Hillu i u New Yorku u UN-u. Odgojen u koljevci islamske misije u Americi, njegovan sa snažnim nepokolebljivošću. Posvećenost prenošenju poruke u Americi, on ima iskustvo i spremnost da preuzme svoju novu vodeću ulogu, i radujemo se što ćemo ga podržati tokom njegovog važnog rada. - Čestitamo ISNA!"

"Zaista je velika čast i blagodat pridružiti se posvećenom i uspješnom izvršnom direktoru ISNA-e tim. Uzbuđen sam i radujem se što ću nastaviti cijeniti ponosno naslijeđe ISNA-ovih pionira ostvarenje vizije i misije ISNA-e u mom radu u Washington DC-u. Nadam se da ću proširiti i produbiti zajednicu ISNA, angažovanje unutar muslimanskih zajednica i saradnju sa nacionalnim muslimanskim organizacijama u
DMV, gradsko područje dok zajedno radimo na razvoju jedinstvenijeg, robusnijeg i inkluzivnijeg građanina. Radujem se jačanju naših postojećih saveza i programa sa našim međuvjerskim partnerima, i da proširimo krug tako da uključimo mnoge druge dok radimo na kritičnim rasnim pitanjima, ekonomsku, društveno-političku i životnu pravdu, kao i imigrantska pitanja i ljudska prava", rekao je imam Saffet
A. Ćatović u vezi sa njegovim imenovanjem.

Saffet je sin rahmetli dr. Safeta Ćatovića , koji je bio jedan od uglednijih bošnjačkih intelektualaca.