SAD, EU, NATO I OHR OSUĐUJU DODIKA: ČEKA SE KONKRETAN POTEZ!
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. Oct 2021. 21:10:16


Posljednji udar na državu BiH i kriza koju je takvim postupcima izazvao Milorad Dodik danas je bio tema OHR-a, Evropskog parlamenta, State Departmenta i NATO-a.

Uzroci i krivci su, nakon dugo vremena, konačno jasno identificirani.

Visoki predstavnik Christian Schmidt najavljuje da "ovo ovako neće završiti".

- Ovo je veoma ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kakva je ona uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže Schmidt za Aljazeeru Balkans.

Evropski parlamentarci pozvali su Schmidta i EU da narednih dana upotrijebe bonska ovlaštenja. U pismu visokom predstavniku i Josephu Borrellu, izražavaju "duboku zabrinutost" zbog trenutnih dešavanja u BiH i koracima koji vode ka secesiji Republike Srpske, a koji, kako su naveli, ugrožavaju mir u cijeloj regiji.

Jasno se precizira da se radi o neustavnom nelegitimnom pokušaju da se blokiraju sve institucije na državnom nivou,” a da blokadu uglavnom vrši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- To je direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini te Zapadnom Balkanu kao cjelini, dodaje se u pismu.

Izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšiće i Šefikom Džaferovićem te dao jasnu podršku Amerike zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i funkcionalnosti državnih institucija.

Naglašeno je da ne postoji ustavan način da se entiteti povuku iz državnih institucija kroz unilateralne akcije, a Escobar je potcrtao da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh.entiteta te osudio je najavu poteza Dodika koji vode ka eskalaciji.

Snažnu poruku uputile su i sve ambasade članica NATO-a.

- NATO će i dalje biti uz BiH, kao i do sada. Aktivno podržavamo partnerstvo BiH s NATO-om fokusirano na reforme i sigurno i stabilno okruženje koje pružaju Oružane snage BiH", objavljeno je nakon sastanka.

Dijagnoza je uspostavljena, no čeka se konkretan potez.