VELIKOSRPSKI UDAR NA INSTITUCIJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE: ČUBRILOVIĆ NAJAVIO NOVE PARAINSTITUCIJE POČETKOM NOVEMBRA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. Oct 2021. 20:10:15


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici raspravljati o vraćanju oduzetih nadležnosti Republici Srpskoj trebalo bi da bude održana početkom novembra, izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske istakao da RS insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma i da zato traži vraćanje nadležnosti i poništavanje 140 donesenih zakona visokog predstavnika.

Čubrilović je dodao da RS ne želi sukobe niti rat, ali da ne odustaje od svojih prava koja su joj zagarantovana Ustavom.

Posebna sjednica, kaže Čubrilović, prilika je da Republika Srpska kroz konstruktivnu raspravu donese zaključke koji će omogućiti vraćanje svih oduzetih nadležnosti koje su RS-u propisane Dejtonskim sporazumom.

- To bi moglo biti početkom novembra. Sve ono što u NSRS dođe iz Vlade mi smo dužni da razmatramo. Desetine odluka Ustavnog suda BiH ne poštuje Federacija u odnosu na Republiku Srpsku, ali to niko ne primjećuje, ali se primjećuje kada Republika Srpska reaguje na nešto. Govorimo samo o poštovanju zakona i o neumanjivanju nadležnosti Republike Srpske, - rekao je on.

Predsjednik Parlamenta dodaje da RS ne želi nikakvu vrstu sukoba niti da vraćenim nadležnostima naruši Ustav BiH.

- U Republici Srpskoj ne postoji sagovornik koji kaže da želi sukobe. To dobijamo s druge strane, ali se nama imputira da mi nešto loše želimo da napravimo i zato to niko normalan ne može da prihvati, - rekao je Čubrilović.

On je istakao da je zakon koji je nametnuo Valentin Incko važno pitanje koje treba riješiti, kao i pitanje nelegitimnog izbora Kristijana Šmita.

- Kao nametnut zakon on nije dobro došao, da ne govorim o njegovom sadržaju. Bilo bi rješenje da se na postojeći zakon stavi moratorijum kako bi svi pronašli rješenje. Što se tiče Kristijana Šmita, međunarodna zajednica treba da bude svjesna da Republika Srpska samo želi zakonitost unutar BiH, - poručio je Čubrilović, objavila je RTRS.