EU ZASTUPNICI PISALI BORRELLU I SCHMIDTU: ZAUSTAVITE DODIKA, MOŽE UZROKOVATI ORUŽANE SUKOBE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. Oct 2021. 14:10:12
Političko okruženje u BiH posljednjih godina, a naročito u posljednjih nekoliko mjeseci, karakteriše porast tenzija zbog neustavnih nelegitimnih pokušaja dovođenja u slijepu ulicu svih institucija na državnom nivou, koje uglavnom poduzima član tročlanog Predsjedništva iz reda srpskog naroda.
Aktivnosti u NSRS-u, najavljene za sljedeću sedmicu, su bez presedana i, uprkos tome što su nezakonite i neustavne, te krše Daytonski sporazum, potencijalno mogu stvoriti konkretne temelje na kojima vodstvo RS-a može nastaviti svoj secesionistički plan i tako ugroziti stabilnost, pa čak i mir na cijelom Zapadnom Balkanu.


Grupa europarlamentaraca uputila je pismo visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu naslovljeno sa: "RS i srpski nacionalisti su na rubu da u BiH i na Zapadnom Balkanu izazovu eksploziju bureta baruta - rizikujući novi balkanski rat".

Na početku svog pisma, osam zastupnika u EU ističu kako s ozbiljnom zabrinutošću prate najnoviju eskalaciju tenzija u BiH, izazvanu nedavnim konkretnim koracima ka otcjepljenju RS-a, koje poduzima nacionalističko političko vodstvo tog entiteta. Sve to popraćeno je, kako navode, eskalirajućom militarizacijom policijskih jedinica RS-a i njihovom vojnom vježbom sa trupama iz susjedne Srbije.

"Političko okruženje u BiH posljednjih godina, a naročito u posljednjih nekoliko mjeseci, karakteriše porast tenzija zbog neustavnih nelegitimnih pokušaja dovođenja u slijepu ulicu svih institucija na državnom nivou, koje uglavnom poduzima član tročlanog Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Aktivnosti u NSRS-u, najavljene za sljedeću sedmicu, su bez presedana i, uprkos tome što su nezakonite i neustavne, te krše Daytonski sporazum, potencijalno mogu stvoriti konkretne temelje na kojima vodstvo RS-a može nastaviti svoj secesionistički plan i tako ugroziti stabilnost, pa čak i mir na cijelom Zapadnom Balkanu. Ako se to nastavi, tenzije će i dalje rasti i može doći do oružanog sukoba u drugim područjima i drugim zemljama Zapadnog Balkana", poručuju parlamentarci.

Pojašnjavaju da se zasjedanje NSRS, koje je najavljeno za narednu sedmicu, tiče neustavnog povlačenja pristanka na formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH). Takvo zasjedanje, potcrtavaju parlamentarci, nedvojbeno krši pravne temelje na kojima počiva BiH, uključujući i njen Ustav i Daytonski mirovni sporazum i direktna je prijetnja miru u BiH i regiji Zapadnog Balkana u cjelini.

Europarlamentaci smatraju da, ukoliko NSRS, uprkos svim upozorenjima EU i SAD-a, izglasa povlačenje saglasnosti iz pomenutih akata, moraju biti poduzeti jasni i čvrsti koraci.

"Stoga pitamo OHR: 'Koje se konkretne mjere, uključujući sankcije ili razrješenje odgovornih, razmatraju kako bi se očuvao teritorijalni integritet BiH i mir u regiji?", poručuju u pismu.
Budući da su gorenavedene saglasnosti proizašle iz odluka Parlamenta BiH, ističu, skupštine nijednog entiteta - u ovom slučaju NSRS - nemaju nadležnost da povuku saglasnost na bilo koji doneseni akt. Stoga bi ovakva odluka NSRS predstavljala još jednu provokaciju, ali i nedvojbeno bila ohrabrenje nositeljima funkcija i političkim čelnicima u RS-u.

"Štaviše, s obzirom na sličnosti s događajima iz 1992. neposredno prije izbijanja rata u Bosni, a imajući u vidu i složeno političko okruženje u BiH, vrlo je vjerovatno da će dijelovi stanovništva reagirati na osnovu činjenica, smatrajući da se ta sjednica ne bi trebala ni održati i da te odluke neće biti pravno ili politički prihvaćene. Takvo bi glasanje moglo izazvati previranja", smatraju parlamentarci.

Riječ "rat", nastavljaju u svom pismu, nikada se nije tako često i naširoko koristila na cijelom Balkanu kao posljednjih sedmica i mjeseci. Sve tenzije imaju jedan zajednički nazivnik: "Srbija kao začetnik i pobornik tzv. 'Srpskog sveta", što se može čuti od zvaničnika srbijanske vlade.

Prije samo nekoliko sedmica, podsjeća se u pismu, predsjednik Srbije zaprijetio je ratom Kosovu, pa čak i NATO-u, zbog spora oko registarskih tablica, što je srećom izbjegnuto zahvaljujući političkoj intervenciji NATO-a, uz posredovanje EU.

"Glasanje u NSRS ima potencijal da ugrozi stabilnost BiH i regije, Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i perspektivu cijelog Zapadnog Balkana kada je u pitanju pristupanje EU. Stoga apelujemo na OHR i EU da eventualno izdaju zajedničku izjavu kojom to izjašnjavanje (u NSRS) oštro osuđuju i proglase ga protuzakonitim. Nadalje, vjerujemo i očekujemo da će u narednoj sedmici EU i OHR iskoristiti sav mogući diplomatski utjecaj, a konačno OHR i Bonske ovlasti, kako bi se urazumile nacionalističke snage u političkom vodstvu RS-a", ističe se u pismu.

Europarlamentaci smatraju da, ukoliko NSRS, uprkos svim upozorenjima EU i SAD-a, izglasa povlačenje saglasnosti iz pomenutih akata, moraju biti poduzeti jasni i čvrsti koraci.

"Stoga pitamo OHR: 'Koje se konkretne mjere, uključujući sankcije ili razrješenje odgovornih, razmatraju kako bi se očuvao teritorijalni integritet BiH i mir u regiji?", poručuju u pismu.


VOZI MILE, VOZI...kraj ti je blizu!
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Osim političkih izazova zbog trenutne situacije, parlamentarci EU naglašavaju ključnu važnost EUFOR-ove misije Althea čiji je zadatak, između ostalih, zaštititi Daytonski mirovni sporazum, i u okviru njega očuvati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Od najveće važnosti je da Althea-i budu osigurana sva sredstva potrebna za ispunjenje njene misije i da se učini sve što je potrebno na nivou EU, UN-a, NATO-a i na međunarodnom nivou da ona obnovi svoj mandat, kako je to i planirano glasanjem u Vijeću sigurnosti UN-a u novembru", zaključuje se u pismu.

Pismo potpisuju: Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Köster i Klemen Grošelj.