KOMŠIĆ: DODIK JE PONIZIO SEBE, NAPREDAK OD GUSLI DO HARMONIKE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. Oct 2021. 16:10:24


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je danas performans Milorada Dodika sa harmonikašem u zgradi Predsjedništva.

- Ja sam tražio da se sjednica zatvori za javnost da se ovo ne pretvori u cirkus. To je bio razlog. Ja mislim da je sebe ponizio. Lako je glumiti mangupa, ali posljedice mogu biti loše, rekao je Komšić i dodao:

- Šta je htio da pokaže. Samo je sebe ponizio. Tražili smo da se služba obezbjeđenja izjasni, rekli su da je harmoniku unio Dodikov savjetnik. Nepotrebna i besmislena provokacija.

Na pitanje je li htio da poruči da može šta hoće, Komšić je rekao:

- Ne može. Bilo je puno opasnijih likova, pa historija vidi kako su završili. Možda je napredovala, od gusli Radovana Karadžića, Dodik je ipak došao do harmonike.

Komšić je rekao da je središte na sjednici Predsjedništva BiH bio cijeli set tačaka stvari koje su vezane za vanjsku politiku.

- Dodik je bio protiv svih tačaka. Povukao je vitalni nacionalni interes. To je njegovo ustavno pravo, rekao je Komšić.

Otkrio je da je Dodik tražio da se skinu tačke finansijske prirode "da to ne bi propalo".

- Mi smo pristali jer nam nije cilj da taj novac propadne građanima Federacije i RS, rekao je Komšić i dodao da je najviše rasprave bilo oko ugovora sa Islamskom zajednicom.

- Riječ je o ugovoru svoje vrste koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i SPC jer je sjedište ove dvije zajednice van BiH i imaju karakter međunarodnog ugovora. Sjedište Islamske zajednice je u Sarajevu, a Dodik se protivio jer je različit, rekao je Komšić.

Postavilo se i pitanje džume petkom, a Komsić je iznio stav da Predsjedništvo BiH ne treba takve stvari diktirati vjerskim zajednicama.