KOSOVO: SAMOOPREDELJENJE BEZ IJEDNOG GRADONAčELNIKA NAKON PRVOG KRUGA LOKALNIH IZBORA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. Oct 2021. 15:10:55


Na lokalnim izborima, koji su u nedjelju održani na Kosovu, građani su u prvom krugu izabrali gradonačelnike u 17 opština, dok će se u 21 održati drugi krug glasanja, javlja Anadolu Agencu (AA).

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu prebrojanih gotovo 100 posto glasačkih kutija, vladajuća partija na državnom nivou Pokret Samoopredeljenje nije pobjedio u prvom krugu lokalnih izbora ni u jednoj opštini. Njeni kandidati idu u drugi krug glasanja u 12 opština: Priština, Prizren, Gnjilane, Đakovica, Orahovac, Podujevo, Kosovo Polje, Kačanik, Kamenica, Obilić, Štimlje i Vitina.

U prvom krugu kandidati Demokratske partije Kosova (PDK) pobjedili su u četiri opštine, dok su kandidati Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Demokratskog saveza Kosova (LDK) pobjedili u po dvije opštine. Kandidati Srpske liste su u prvom krugu izbora pobjedili u devet opština.

Kandidati za gradonačelnike iz PDK-a pobjedili su u prvom krugu u opštinama Južna Mitrovica, Skenderaj, Uroševac i Hani Elezi. Njihovi kandidati će u drugom krugu biti u devet opština: Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Malishevu.

Kandidati AAK-a za gradonačelnike pobjedili su u prvom krugu u Dečanu i Suvoj Reci, dok će u drugom krugu imati kandidate u pet opština: Đakovici, Orahovcu, Istoku, Klini i Juniku.

Kandidati LDK-a pobjedili su u prvom krugu u Lipljanu i Peći, dok će u drugom krugu imati svoje kandidate u devet opština: Priština, Kosovo Polje, Podujevo, Gnjilane, Dragaš, Vitina, Istok, Vučitrn i Junik.

Dosadašnji predsjednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će Nisma imati kandidata u drugom krugu u Mališevu.

U drugom krugu u Obiliću je i kandidat Građanske inicijative za Obilić, mada kod njega postoji tendencija da pobjedi i u prvom krugu.

U Glogovcu (Drenas) je u drugom krugu i kandidat građanske inicijative Demokrate za Drenas.

U Klokotu, opštini sa srpskom većinom, u drugi krug idu kandidati Srpske liste i građanske inicijative Srpska narodna sloga.

Kandidati Srpske liste su u prvom krugu izbora pobjedili u ostalih devet opština sa srpskom većinom: Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Partešu i Novom Brdu.

U opštini Mamuša sa većinskim turskim stanovništvom, u drugom krugu su kandidati dvije turske partije, KTDP-a i KATP-a.

Drugi krug izbora održaće se 14. novembra.

Ukupna izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu bila je 43 posto od 1.885.448 upisanih birača.