NAJLJEPŠI TORNJAK "SEVDAH" NA SVIJETU STIGAO KUĆI U BUŽIM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. Oct 2021. 14:10:36
(Foto: Amir Mehić / AA)


Nakon svjetske izložbe pasa održane u češkom gradu Brnu, najljepši tornjak na svijetu, dvogodišnji Sevdah stigao je svojoj kući u Bužimu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Na prvu izložbu vodili smo ga s osam mjeseci. Bio je šampion mladih, šampion BiH i odmah je dokazao da je spreman za takva takmičenja i to nas je ponukalo da ga prijavimo", kaže Mirsada Burzić, vlasnica Sevdaha.

Njen suprug Husnija kaže da je osjećaj nakon pobjede neopisiv.

"Vjerovali smo u njega, ali ovo nismo očekivali. Pripreme krenu na lokalnim takmičenjima i onda kad potvrdite da je poseban i da vrijedi, idete dalje. Supruga ga je spremila, okupala, odvezli smo ga u Zagreb i onda su ga i tamo malo uređivali. S njim i sa svim našim psima radimo 24 sata", kaže Husnija Burzić, vlasnik Sevdaha.

Porodica Burzić prvog je tornjaka nabavila 2015. godine, a od 2018. su uzgajivači tornjaka koji sada u svom imenu imaju i titulu "od Burzića".

"Mnogo smo više povezani kao porodica, Sevdah nam je donio novu ljubav, neku novu vezu među nama. Najviše obaveza imamo kada dobijemo mlade, jer moramo pratiti razvoj i potrebna im je velika ljubav, zdravstveni nadzor, vakcinacija, hrana. Svoje štence hranim prirodnom hranom. To je obaveza, a i zdravije je. Kad odrastu, najveća je briga održavanje dlake, hranjenje i mora se pratiti zdravlje", objašnjava Mirsada.

U bužimskom naselju Zaradostovo uz Sevdaha boravi još 11 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, a od ženski Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora i Lara i Rosa.

Sevdah kojem je ovo posebno ime dao prvi vlasnik iz Zagreba ima i sestru Sabur koja s vlasnikom živi u Hrvatskoj, a dva brata Srdo i Suko žive u Livnu u Bosni i Hercegovini.


Sevdah iz Bužima je svjetski prvak

Bh. pastirski pas tornjak imena Sevdah Tor Shadow of Stone oduševio je žiri i publiku na svjetskoj izložbi pasa u Brnou
Svjetska izložba pasa u češkom gradu Brno, održana je u subotu 2. oktobra 2021. godine a titulu "Best of Breed" odnio je bosanskohercegovački pastirski pas tornjak imena Sevdah Tor Shadow of Stone.
Sevdah iz Bužima je time odnio titulu svjetskog prvaka na ovoj izložbi u Češkoj!
Vlasnici psa su Burzići iz Bužima, a pas je dio odgajivačnice tornjaka Kennel "Od Burzića". Oduševljenje i radost uspjehom koji je Sevdah postigao nisu krili, objabio je portal oslobodjenje.ba