Dio političke elite u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet
KOMŠIĆ S GUTERRESOM: AGRESORI NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU JOŠ JE VIDE KAO RATNI PLIJEN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Sep 2021. 13:09:22

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.
(Foto: Predsjedništvo BiH)


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterresom, uoči 76. sjednice Generalne skupštine u New Yorku

Tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN-a, predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru evroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakao je da susjedne države, koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Predsjedavajući Komšić naveo je da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS protivljenje Zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija. Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom razgovora naglasio je da sa naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i da shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci Bosni i Hercegovini, objavio je službeni site Predsjedništva BiH.