ODBORNIK SO BOSANSKA DUBICA JASMIN SPAHIĆ: DISKRIMINACIJU BOŠNJAKA U RS-U NEKO MORA PREKINUTI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. Sep 2021. 13:09:38


Odbornik u Skupštini opštine Bosanska Dubica Jasmin Spahić apelirao je na sve institucije u Bosni i Hercegovini da posvete bolju pažnju povratnicima u bosanskohercegovačkom entitetu Rs, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, posebno moraju povesti računa o otvaranju radnih mjesta kako bi se omogućio održivi povratak u manji bh. entitet.

"Opstanak Bošnjaka u Rs zavisi od ekonomske situacije, jer svaki povratnik, Bošnjak ili Hrvat, koji se vratio u svoju opštinu, treba imati radno mjesto. Nije dovoljno izgraditi kuću i infrasturkturu, već se tim ljudima moraju obezbijediti radna mjesta, osigurati im životnu egzistenciju", smatra Spahić.

Naglašava da najvišu podršku Bošnjacima pruža Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, na čelu s Edinom Ramićem. To Ministaratvo, dodaje Spahić, kroz svoje programe podržava i dodjelu bespovratnih sredstava za male biznise i otvaranje radnih mjesta.

"Svima u Bosni i Hercegovini treba biti jasno da ukoliko ne bude Bošnjaka u ovom djelu naše domovine, nema ni Bosne i Hercegovine. Zato je veoma važno da Bošnjaci ostanu na svojim ognjištima, jer su garant opstanka države. Kao povratnik, vrlo dobro znam kako je kad imate problem sistemske diskriminacije kao što je uskraćivanje bosanskog jezika učenicima u školama, pravo rada u entitetskim ustanovama te pravo na slobodu govora. Sve je to danas u RS veoma izraženo. Nažalost, na to šute i predstavnici međunarodne zajednice", kategoričan je Spahić i zaključuje da tu diskriminaciju Bošnjaka u RS-u neko već jednom mora prekinuti.