HDZ OSTAO BEZ ARGUMENATA: HRVATI NISU NEZASTUPLJENI, DEJTON IM NE DAJE TREĆINU POZICIJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. Sep 2021. 13:09:37
Naime, u Ustavu BiH, koji je integralni dio Dejtonskog sporazuma, se navodi da „funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH, u pravilu, odražavaju sastav naroda BiH“. To u praksi znači da bi Hrvati trebali činiti oko 15 posto uposlenih u državnim institucijama. (Foto: Vijesti.ba)


Etnička struktura zaposlenih u institucijama države Bosne i Hercegovine i entiteta FBiH, koju je SDA dostavila OHR-u, obesmislila je višegodišnju kampanju HDZ BiH prema kojoj su Hrvati nedovoljno zastupljeni u institucijama.

Tako, primjera radi, Hrvata u institucijama države BiH ima procentualno dvostruko više u odnosu na procentualno učešće u ukupnom broju stanovnika BiH, dok ih na nivou FBiH ima 50 posto više u odnosu na učešće u ukupnom broju stanovnika FBiH.

S druge strane, Večernji list, medij blizak HDZ-u BiH, na današnjoj naslovnici donosi vijest u kojoj ističu da Hrvati čine 18,45 posto ukupno zaposlenih u državnim institucijama, a 24,28 posto u institucijama FBiH, te konstatuju da Hrvati „umjesto trećine, imaju tek šestinu pozicija“.

- SDA je pokušao izmanipulirati službene institucije i javnost objavivši tek broj rukovodećih pozicija, ali zanemarivši ukupan broj zaposlenih na svim nivoima. Broj Hrvata u institucijama je poražavajući, a naročito kada se gleda u kontekstu Dejtonskog sporazuma koji im garantuje trećinu, – navodi se u tekstu Večernjeg lista.

Da je HDZBiH u potpunosti ostao bez argumentacije koja bi išla u prilog potrebe prekomjerne zastupljenosti Hrvata u institucijama države BiH i entiteta FBiH, pokazuje činjenica da se pozivaju na nepostojeće odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naime, u Ustavu BiH, koji je integralni dio Dejtonskog sporazuma, se navodi da „funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH, u pravilu, odražavaju sastav naroda BiH“. To u praksi znači da bi Hrvati trebali činiti oko 15 posto uposlenih u državnim institucijama.

Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, odnosno Član 2. koji se odnosi na zapošljavanje i zastupljenost, ističe da „struktura državnih službenika u državnoj službi okvirno odražava nacionalnu strukturu stanovništva BiH prema posljednjem popisu stanovništva“.

Etničku strukturu zaposlenih na jednak način propisuje i Ustav FBiH, te Zakon o državnoj službi u FBiH, odnosno na način da se ona bazira na popisu stanovništva iz 1991. godine dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede.

Evidentno je da Ustav BiH, Ustav FBiH i relevantni zakoni propisuju zastupljenost naroda u institucijama u skladu sa zastupljenosti u ukupnom broju stanovnika, te da sasvim sigurno Hrvatima ne pripada trećina pozicija, a naročito ne kadrovima HDZ-a BiH kao ekskluzivnim vlasnicima „etničkog legitimiteta“ u ime hrvatskog naroda.