Prebačeni helikopterom
U CETINJSKOM MANASTIRU, UZ JAKO POLICIJSKO OBEZBJEĐENJE, USTOLIČEN MITROPOLIT JOANIKIJE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. Sep 2021. 12:09:28


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije, javlja Anadolu Agency (AA).

Čin ustoličenja mitropolita Joanikija pratili su sukobi u neporednoj blizini manistira i u centru grada između protivnika ustoličenja i pripadnika policije.

U CETINJSKOM MANASTIRU SU PJEVALI: KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI


Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije su jutros iz Podgorice do Cetinjskog manastira prebačeni helikopterom, uz jako policijsko obezbjeđenje. Njih su čuvali pripadnici antiterorističke jedinice policije s dugim cijevima, javila je Anadolu Agency.

Cetinje: U toku pretresi građana koji su učestvovali u protestima

Foto: Rusmin Radič - Anadolu Agency

Kod brda Belveder, na izlazu sa Cetinja, policija vrši detaljne pretrese građana koji su danas protestovali protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici policije vrše pretrese ljudi i automobila.

Ispaljivanjem suzavaca, policija je ranije danas probila blokadu na brdu Belveder, na ulazu u Cetinje. Čule su se jake eksplozije, zapaljene su gume, a okupljeni građani su se uputili prema centru grada.

U gradu se na svakom koraku osjeća suzavac, a prema riječima okupljenih građana, bačena je ogromna količina hemijskih sredstava.

Tokom protesta od jutros je uhapšeno više osoba, među kojima i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Milo Đukanović: Vlada Crne Gore obezbijedila nasilnu intronizaciju Joanikija

Vlada Crne Gore je brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana, obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da bi samo čovjek bez dostojanstva sebi dozvolio da na takav način "helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Svetog Petra Cetinjskog".

Prema riječima Đukanovića, na Cetinju su svjedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade, nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja.

"Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prijestonici, Vlada je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore", naveo je Đukanović.

Cetinje je, kako je kazao, još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore.

Đukanović je rekao da su mirno okupljeni građani Cetinja na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo grada i države.

"O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, građani sebi nijesu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestonice i Crne Gore i život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana, uključujući i pripadnike organa bezbjednosti", naveo je Đukanović.

On je kazao da je ovo pirova pobjeda Vlade, koja, kako je rekao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

Prema riječima Đukanovića, prije bi se moglo kazati da je to kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u prijestonici i u Crnoj Gori.

"Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja je trebalo da budu zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu", naveo je Đukanović.

Vučić: Nema nikakvih velikosrpskih aspiracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema "nikakve velikosrpske aspiracije" prema Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je, govoreći o ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju, istakao da Beograd želi "najbliže, najbolje i bratske odnose" s tom zemljom i da će "učiniti sve" da tako bude "uprkos svim poniženjima".

On je, obraćajući se predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, naveo da vlast u Srbiji "nema i nikada nije imala nameru da bilo koga pokorava".

Vučić je naglasio da su "uvek iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju" i istakao da "dok je živ neće dati da Srbiju pokore ko što su činili 30 godina".

Vučić je komentarišući događaje oko ustoličenja mitropolita Joanikija naveo da je reč o "nastavku ideologije u kojom srpska crkva treba da bude ugašena" i ocenio da je cilj onih koji su protiv ustoličenja na Cetinju da Mitropoliju crogorsku-primorsku "odvoje od majke SPC i proglase je pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se Srbi asimiluju i nestanu".