SDA REAGOVALA NA IZJAVU SRBIJANSKOG MINISTRA: PRIJETNJE NEĆE UGROZITI BIH, A NAROČITO OSOBE KAKVA JE VULIN
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 31. Aug 2021. 18:08:07


Na današnju izjavu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina kako je Šefik Džaferović dželat BiH i mira, regagirali su iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U izjavi koju potpisuje državni zastupnik Nermin Mandra kaže se kako izjava Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja Bosne i Hercegovine, nije ništa drugo nego prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

"Izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov lični stav već reflektuju odnos zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini, a naročito prema bošnjačkom narodu. Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti Bosni i Hercegovini, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcionisanja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", kažu iz SDA.

Takav odnos neće dovesti u pitanje postojanje države Bosne i Hercegovine, dodaju, ali itekako dovodi u pitanje status odgovornih za opstrukcije i kršenje državnih zakona, pa čak i status entiteta RS koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana Bosne i Hercegovine i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin", zaključuje Mandra u izjavi.

Vulin je danas reagovao na zahtjev Šefika Džaferovića da smijeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazavši kako je "pokazao lice dželata BiH i mira, jer niko nije uradio više na destabilizaciji zemlje od njega".

"Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici Srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u cijelom regionu", kazao je Vulin.