U New Yorku održana komemoracija u povodu 26. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
AMBASADOR ALKALAJ: SREBRENICA ĆE ZAUVJEK OSTATI CRNA MRLJA NA OBRAZU ONIH KOJI SU MOGLI A NISU SPRIJEČILI GENOCID!
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 03. Jul 2021. 17:07:56
AMBASADOR SVEN ALKALAJ: U Srebrenici je međunarodna zajednica pala na ispitu i potpuno izgubila kredibilitet! Zbog toga će Srebrenica zauvjek ostati crna mrlja na obrazu onih koji su mogli a nisu spriječili genocid!


U New Yorku, petak, 2. jula, u Bošnjačkom islamskom kultirnom centru - Richmond Hill, održana je komemoracija u povodu 26. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Specijalni gost je bio nj.e. Sven Alkalaj, ambasador u Misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

Nakon predavanja rahmeta žrtvama genocida, u ime organizatora zahvalnost ambasadoru Alkalaju je uputio hfz. Hako Omeragić, gl. imam IZ Plav-Gusinje u New Yorku:

- Vaša ekselencijo, uvaženi ambasadore Alkalaj, dobro došli i hvala vam što ste pored svih diplomatskih obaveza izdvojili vremena da ovdje u New Yorku, zajednički obilježimo 26. tužnu godišnjicu od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Hvala vam za sveukupni diplomatski angažman i borbu za državu Bosnu i Hercegovinu, od osamostaljenja do danas. Posebno vam hvala što u sveukupnim diplomatskim državnim obavezama na poseban način protežirate istinu o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svim drugim ratnim zločinima nad nevinim civilima, rekao je hfz. Omeragić.

U nastavku Omeragić je govorio o višedržavnoj agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima:
- Dozvolite da naglasim o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici koji je izvršen u julu 1995. Sada nakon brojnih presuda pred internacionalnim sudovima, ali i Sud BiH, nedvosmisleno je utvrđeno da je nad Bošnjacima počinjen genocid u Srebrenici, kao i u drugim općinama, zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, kršenja zakona ali običaja ratovanja koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.


Jasno je, genocid je planiran u vrhu državne politike Srbije sa svojim velikosrpskim nacionalističkim felijalama u BiH, s namjerom stvaranja Velike Srbije. To se nije moglo ostvariti bez masovnih egzekucija, ubistava, istrebljenja, etničkog čišćenja, a sve se to dogodilo u cijeloj Bosni, a posebno na području Srebrenice - “Zaštićene zone UN-a”, kada su planski provedena brutalna ubistava razdvojenih i zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, odnosno od novorođenčadi do duboke starosti.

Genocid u regionu Srebrenice, a izvršili su Vojska i Policija srpske paradržavne tvorevine čiji je predsjednik bio Radovan Karadžić, sada već osuđeni ratni zločinac a pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te vojnih ali i paravojnih formacija "Škorpioni" i druge slične četničke formacije koji su bili pod kontrolom MUP-a Srbije.

U genocidu su učestvovali ruski i grčki i dobrovoljci, ovo naglašavam posebno iz razloga ruskih diplomatskih osporavanja i napada na zvaničnike države BiH, koji svakodveno dolaze u samoj Bosni ali i UN-u, rekao je između ostaloga, pozivajući ambasadora Alkalaja da se obrati.

AMBASADOR ALKALAJ: Ono što nam je u Bosni i Hercegovini neophodno jeste Zakon o zabrani negiranja genocida i da se zabrane slaviti zločinci koji su počinili genocid. To se konačno mora uraditi radi pomirenja i napretka budućih generacija u državi BiH.

- I ove godine u julu se sjećamo nevinih civilnih žrtava genocida u Srebrenici, kao najveće tragedije na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. 26. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici, podsjeća nas i opominje da treba da istrajemo u borbi za istinu i pravdu, u cilju da se svi zločinci procesuiraju i kazne, - rekao je na početku obraćanja ambasador Sven Alakalaj.
Bh. ambasador je podsjetio, najmlađa žrtva genocida koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica i naći smiraj je Azmir Osmanović, kada je zvjerski ubijen imao je samo 16 godina. Zatim sedamnaestogodišnji Fikret Kiverić, što će do sada biti 435 maloljetnika koji su zvjerski ubijeni u genocidu, te se kao humanista i bh. diplomata s pravom pita ambasador Alkalaj:
- Kome i zašto su kriva djeca i mladići? Kome i zašto su krive mučki ubijene žene i mladost Srebrenice i Bosne, kojima je uskraćeno pravo na život i nisu imali pravo na samoodbranu?!

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari okopano 6,652 žrtve genocida, dok se još uvijek traga za preko 1000 ostataka žrtava.

- U Srebrenici za nekoliko dana jula 1995., organizovano i na sestematski zvjerski način likvidirano je više od 8300 ljudi. Što ukazuje da je dnevno ubijano i u masovnim grobnicama zatrpavano i skrivano preko 1000 ljudi. To potvrđuje, da je cilj jasan, da se potpuno zatre postojanje jednog naroda tj., Bošnjaka na tim prostorima države Bosne i Hercegovine. Ovaj planetarni zločin se dogodio pred očima cijelog svijeta, kaže ambasador Alkalaj, koji podsjeća:
- UN su proglasile Srebrenicu zaštićenom zonom, a to je bilo sve, ali ne „zaštićena zona“. U Srebrenici je međunarodna zajednica pala na ispitu i potpuno izgubila kredibilitet! Zbog toga će Srebrenica zauvjek ostati crna mrlja na obrazu onih koji su mogli a nisu spriječili genocid! To će zvanično i UN priznati nekoliko godina kasnije. Da bi se donekle vratio ugled međunarodne zajednice, moraju se odlučno suprotstaviti onima koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince, - rekao je Sven Alkalaj, ambasador BiH u UN-u.

AMBASADOR ALKALAJ: Kome i zašto su kriva djeca i mladići? Kome i zašto su krive mučki ubijene žene i mladost Srebrenice i Bosne, kojima je uskraćeno pravo na život i nisu imali pravo na samoodbranu?!


Ambasador Alkalaj je istakao da su međunarodni sudovi presudili da je u Srebrenici počinjen genocid. Doživotnim robijama presudili su zločincima Karadžiću i Mladiću, međutim brojni su drugi koji su također učestvovali u genocidu, zato moramo istrajati i budemo glasni da se svi zločinci privedu pravdi i genocid osudi.
- Presudama Simatoviću i Stanišiću pred Tribunalom u Haagu, još jednom se potvrđuje uloga Srbije u agresiji na BiH i učešće u gencodu, rekao je ambasador Alkalaj.
On je podsjetio da genocid u Srebrenici kao planetarni zločin obilježava se u mnogim državama u svijetu. Pozdravio je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, ali i druge države koje su to uradile i koje će uraditi u narednom periodu.

- Ono što nam je u Bosni i Hercegovini neophodno jeste Zakon o zabrani negiranja genocida i da se zabrane slaviti zločinci koji su počinili genocid. To se konačno mora uraditi radi pomirenja i napretka budućih generacija u državi BiH, - zaključio je ambasador Alakalaj.

HALILOVIĆ: Juli mjesec, je mjesec sjećanja na žrtve najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svijetskog rata. Taj zločin je presuđen kao genocid. Srebrenički genocid je široka tema o kojoj se mogu pisati tomovi knjiga. Na žalost o ovoj temi se govori uglavnom u julu za vrijeme komemoracija i vjerskih skupova gdje se odaje počast žrtvama

Svjedok genocida Srebreničanin mr. Senahid Halilović u julu 1995. putem smrti stigao je do slobode, nažalost njegovog oca i tri brata, kao i brojne članove uže i šire porodice srpski krvoloci su ubili u genocidnom pohodu. Senahid kaže da je preživio genocid u Srebrenici, te da svaki mjesec juli doživljava na poseban i težak način:
- Vjerovatno ću i preseliti u mjesecu julu, - rekao je vidno emotivanHalilović, nastavljajući:

- Jula mjeseca 1995.god, u Srebrenici i oko Srebrenice je više od 8372 osoba bošnjačke nacionalnosti na najbrutalniji način nestalo s lica zemlje. Juli mjesec, je mjesec sjećanja na žrtve najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svijetskog rata. Taj zločin je presuđen kao genocid. Srebrenički genocid je široka tema o kojoj se mogu pisati tomovi knjiga. Na žalost o ovoj temi se govori uglavnom u julu za vrijeme komemoracija i vjerskih skupova gdje se odaje počast žrtvama, kaže Halilović.

On kao preživjela žrtva genocida, autor romana “Argentarija, Domavija, Srebrenica” na bosanskom i engelskom jeziku, naglašava:

- Potrebno je spominjati sve žrtve genocida i rata u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a bilo ih je u velikoj mjeri širom naše države. Potrebno je napominjati kako političare svjetskih moćnika a i političare u Bosni i Hercegovini, tako i organizacije prije svih UN da je broj nevinih žrtva daleko veći od cifre 8372. Za preživjele žrtve genocida isti je izvršen od strane srpko-crnogorske vojske i policije paradržavnog entiteta tvz. rs u više mjesta Bosne i Hercegovine. Recimo samo u Podrinju uključujući i Srebrenicu prije jula 1995. godine je ubijeno 23000 lica bošnjačke nacionalnosti, dok je protjerano 250000 osoba. Njihova imovina je opljačkana a stambeni i vjerski objekti porušeni. Samo u Srebrenici od aprila 1992.god do kraja jula 1995.god ubijeno je 11558 osoba, kaže Halilović

- Mi žrtve genocida govorimo jezikom činjenica i poručujemo svjetskim moćnicima a i političarima u BiH, preživjele žrtve genocida pamte, bilježe i interpretiraju istinu i nikada nećemo prestati da istinom i činjenicama prikažemo svijetu istinu. Mi jedino i imamo istinu, poručio je Halilović.

- Rat protiv Bosne i Hercegovine i genocid u Srebrenici i drugim mjestima je bila brutalna agresija vođena isplaniranim udruženim zločinačkim poduhvatima, zaključio je Halilović

U nastavku su se obratili Smajle Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku i dr. Mirsad Kriještorac, profesor na Univerzitetu u Floridi.

Podsjećamo, da će 11. jula u 11am na Wall streetu, također biti priređena komemoracija i podizanje zastave BiH na kojoj će govoriti Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu, dok će prije biti proučen tewhid i dova.


Organizatori komemoracije su bili Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Bosansko-hercegovački islamski centar NY, IZ & KC Plav-Gusinje u NY, Udruženje Veterana Armije i MUP-a RBiH, IC Montecello BIKC Astorija i BICC Youth.