IGK: MORBIDNOST UZP KOJI TRAJE I U DEJTONSKOM MIRU POD IMENOM ANTIBOSANSKI PROJEKAT
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. Jun 2021. 12:06:24
Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila Republike Bosne i Hercegovine koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi svoju državu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995. Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedina formacija sa područja bivše Jugoslavije nasljednica antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata.


Institut za istraživanje genocida - Kanada, uputio je pismo generalnom direktoru Javnom servisu Radio televizije Bosne i Hercegovine, Belminu Karamehmedoviću, od kojeg zahtjeva javno izvinjenje, nakon što je urednica Vijesti Radio televizije Bosne i Hercegovine, Gordana Dragutinović – Mutić, u “Vijestima” od 11. juna Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvana takozvanom. Pismo objavljujemo u cjelosti:

- Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije bila “takozvana”, niti vođena ideologijom agresije, genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga i drugačijega. Djelovanju Armije Republike Bosne i Hercegovine u njenoj zaštitničkoj, oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u bosanskohercegovačkoj državi je zadivilo čitav svijet, najveće vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode. Zato Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila Republike Bosne i Hercegovine koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi svoju državu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995. Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedina formacija sa područja bivše Jugoslavije nasljednica antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata.

Mediji u i van Bosne i Hercegovine prenose podvale iz medijsko-propagandnih i obavještajnih krugova da je neko ko je branio svoju državu “tzv.”, a ne legalan državni sistem vojne odbrane. Takva morbidnost dolazi iz udruženog zločinačkog poduhvata koji traje i u dejtonskom miru pod imenom antibosanski projekat. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini, logori, ruše kulturni i vjerski spomenici i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture. U uslovima kada svijetom vlada krivda, u uslovima kada međunarodna zajednica uključujući amnestira nacionalističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun podjele Bosne i Hercegovine i u uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori multietnička zaštitnička, oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine za ideju Bosne i bosanski duh što je i borba za evropske vrijednosti dobiva sve više na značaju i daje podstrek za još snažnije aktivnosti u odbrani teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, političkog i međunarodno pravnog subjektiviteta bosanskohercegovačke države.