PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO ELVEDIN OKERIĆ PODRŽAO PREDLOŽENE PRONATALITETNE MJERE UDRUŽENJA „PORODICE TRI PLUS“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Jun 2021. 14:06:56
Predstavnici udruženja „Porodice tri plus“ sa predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinom Okerićem


Predstavnici udruženja porodica sa troje i više djece „Porodice tri plus“ održali su sastanak sa predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinom Okerićem na kojem su detaljno predstavili upućene inicijative sa setom mjera u funkciji podrške natalitetu i jačanju višečlanih porodica.

„U Kantonu Sarajevo imamo oko 8.000 višečlanih porodica što je preko 40.000 stanovnika, ali još uvijek nemaju nikakvu sistemsku podršku“, - istakao je predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak.

"Pad nataliteta je odavno alarmantan, u Sarajevu je svake godine stotine manje rođenih beba. Unatoč tim činjenicama, društvo smo, koje se u regionu najmanje brine o natalitetu i velikim porodicama“.

Neke od predloženih mjera su: novčani podsticaji za novorođenčad, umanjenje računa za komunalne usluge, besplatni parkinzi, karte i ulaznice za biblioteke, muzeje i pozorišta.

Dodaje da su kao predstavnici „Porodica tri plus“ zadovoljni rezultatima sastanka, jer je g. Okerić podržao realizaciju ove ideje koja podrazumjeva niz konkretnih mjera i koraka u svojoj implementaciji.
Postignut je dogovor da se u cilju pronalaženja najboljih rješenja za realizaciju, već u ovome mjesecu održe sastanci sa predstavnicima nekoliko resornih ministarstava Kantona Sarajevo.

„Očekujemo da vlasti konačno višečlanim porodicama počnu davati značaj koji zaslužuju, i nadamo se da će Kanton Sarajevo postati pozitivan primjer svim nivoima vlasti u podršci porodicama sa troje i više djece“, - zaključio je Vlahovljak.