TURKOVIĆ: KONAČNA PRESUDA MLADIĆU IMA NEMJERLJIV ZNAČAJ ZA BUDUĆNOST BIH I CIJELE REGIJE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. Jun 2021. 16:06:25


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je pravosnažna presuda Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora konačna i historijska, te da ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

"Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu. Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze", navela je Turković.

Ratko Mladić je samo jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu, ocijenila je ministrica.

"Vjerujem da će ovo biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike Republike Srpske koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu", dodala je Turković.

Prema njenim riječima, stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji.

"Negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka Evropskoj uniji, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji. Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost", zaključila je Turković.

Ratko Mladić danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.