GLAVNI TUŽITELJ BRAMMERTZ: OČEKUJEMO POTVRDU PRESUDE MLADIĆU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. Jun 2021. 15:06:00
Serge Brammert, glavni tužitelj Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (Photo: UN)


Uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću za BHT je govorio glavni tužitelj Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce tokom rata u BiH. Na presudu su se žalile obje strane. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, Tužiteljstvo doživotnu kaznu, te da Mladić bude osuđen i za genocid u još pet bh. općina počinjen 1992. godine.

Na pitanje kakva su očekivanja, Brammertz kaže Jasno, da tužilaštvo traži potvrdu prvostepene presude doživotne zatvorske kazne.

- Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti sudije Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostepenu presudu, kaže Brammertz.

On dodaje da je veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida prisutnije u regionu trenutno nego što je to bilo prije deset godina.

- To će također biti dio mog izvještaja Vijeću sigurnosti UN. Reći ću da to zaista ne ide u dobrom smjeru i da se ne može tolerirati neodgovornost vodećih političara u negiranju genocida u Srebrenici. Hoće li presuda Mladiću nešto promijeniti? Nažalost, mislim da ishod neće utjecati na neke od nacionalističkih političara, ali rekao bih da će ovo biti vrlo važna odluka kako bi se podržala istina, realnost počinjenih zločina, brutalnost počinjenih zločina. Ovo će biti vrlo važna odluka. Imali smo više od 150 preživjelih svjedoka koji su dolazili u Hag kako bi svjedočili i ponovo ispričali svoje priče. Oni koji negiraju genocid i negiraju zločine, kao i oni koji su zainteresirani za istinu, zaista mogu pogledati sve dokaze predstavljenje u sudnici i pogledati sva svjedočenja, ako ih stvarno zanima šta se to uistinu dogodilo, kaže Brammertz.