DA TE NIJE (BILO), ALIJA…???
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 07. Jun 2021. 03:06:48
Eh, da nije (bilo) Alije, ne bi bilo Bakira, koji je najveća prepreka da Bosna ostane ono što je čini Bosnom – kakvom takvom – a ne nikakvom, kakvom ju priželjkuju petokolonaši, koji smišljeno šire samo-mržnju (self-hatred) među Bošnjacima/Bosancima, samo-mržnju koja je nečuvena i neviđena do sada.


DR. MUSTAFA CERIĆ: Jer da se Alija nije rodio, ne bi se rodio ni Bakir; jer da se Alija nije rodio, ne bi imao ko povesti bosanske vitezovE u borbu za Bosnu.
Bosna bi tada šutke pala. I sama se ubila od silne "ljubavi" njenih susjeda da ju imaju za sebe bez traga, imena, jezika i kulture. Sve njeno tada bi bilo zaboravljeno i izbrisano; sve bosansko bilo bi tada zamijenjeno njihovim – hrvatskim i srpskim znakovima i epopejama. Bosna bi bila otuđena od same sebe i nikome ne bi bila na pameti osim u bajkama za djecu: „Bijaše jednom jedna lijepa i dobra zemlja po imena Bosna“.
Ne zna se tačno kome je bila posvećena ratna pjesma „da te nije, Alija“, koju su s žarom u srcu pjevali bosanski borci/šehidi dok su se borili za bosansku čast i slobodu. To danas nije više ni važno kome je ta epska pjesma bila posvećena – Aliji - vrhovnom komandantu oslobodilačke Armije Bosanske Republike ili Aliji - bosanskom vitezu koji se srcem i sabljom borio za jedinstvenu i suverenu Bosnu svih bosanskih građana i naroda.

Važno je šta ta pjesma danas može da znači dok je pjevaju oni koji hoće da nas „ubijede“ da bi nam bilo bolje da se Alija nije uopće ni rodio a kamoli što je poveo u borbu bosanske vitezove za samostalnu i neovisnu bosansku državu.

Jer da se Alija nije rodio, ne bi se rodio ni Bakir; jer da se Alija nije rodio, ne bi imao ko povesti bosanske vitezove u borbu za Bosnu.

Bosna bi tada šutke pala. I sama se ubila od silne "ljubavi" njenih susjeda da ju imaju za sebe bez traga, imena, jezika i kulture. Sve njeno tada bi bilo zaboravljeno i izbrisano; sve bosansko bilo bi tada zamijenjeno njihovim – hrvatskim i srpskim znakovima i epopejama. Bosna bi bila otuđena od same sebe i nikome ne bi bila na pameti osim u bajkama za djecu: „Bijaše jednom jedna lijepa i dobra zemlja po imena Bosna“.

Štoviše, niko tada u bezimenoj i nijemoj Bosni ne bi bio ugrožen samo da se Alija nije ni rodio, koji je, zato što se rodio, kriv što se rodio Bakir, koji je kriv što su danas svi u Bosni ugroženi od vrha do dna: političari, novinari, umjetnici, doktori, obični i neobični građani, konstitutivni i nekonstitutivni narodi, legitimni i nelegitimni Hrvati u bosanskoj državi, ugroženi i neugroženi Srbi, zabrinuti i nezabrinuti međunarodni čimbenici – svi su ugroženi zato što se Alija rodio, a nije se trebao roditi ni po računu Beograda, ni po računu Zagreba, ni po računu pete kolone Sarajeva.

Alija je kriv za sve nevolje Sarajeva od kontejnera, koje neko namjerno prazni da bi načelnik Općine Centar bio izložen ruglu od sramote što grad izgleda nečist i neuredan do jalove Fortine vlasti Kantona Sarajeva. Ovaj Edin Forto bio je u pravu kad je rekao da se nema čega stidite jer nije Bošnjak. (Želim da Edin Forto upamti da neću prestati prozivati ga za ovu rasističku i šovinističku izjavu sve dok se ne ispriča Bošnjacima za uvredu etničke i nacionalne časti u ime slobode (liberty) njegove stranke).

Do sada je uglavnom nacionalistima ugroženost nacije bila zlatna mantra za izbore, a od sada je ugroženost zlatna mantra za izbore a-nacionalistima, koji mrze nacionaliste, koji vole naciju, koju a-nacionalisti po difoltu mrze.

Eh, da nije (bilo) Alije, ne bi bilo Bakira, koji je najveća prepreka da Bosna ostane ono što je čini Bosnom – kakvom takvom – a ne nikakvom kakvom ju priželjkuju petokolonaši, koji smišljeno šire samo-mržnju (self-hatred) među Bošnjacima/Bosancima, samo-mržnju koja je nečuvena i neviđena do sada.

Mikrofoni i portali se nadmeću i podmeću svima, koji imaju neku novu mržnju izreći prema svemu što miriše na bošnjaštvo i bosanstvo, od vjere do kulture i od nacije do države.

Ništa ne valja što miriše na Bošnjaka/Bosanaca. A sve valja što dolazio iz Srbije od Vučića do vakcina.

Štoviše, Vučić postaje politički učitelj, koji dijeli lekcije lošoj bošnjačkoj/bosanskoj vlasti, a Đukanović postaje model Bošnjacima/Bosancima za snalažljivost, posebno u vještini da od Bosne otme Sutorinu.

Dodik i Čović su već odavno nedodirljivi likovi bosanskim medijima, koji se uglavnom bave Bakirom Izetbegovićem, koji im je tu na dohvat ruke kako bi pokazali i (ne)dokazali da u Bosni ništa ne valja zbog njega i njegovog babe Alije.

Zato sada petokolonaši pjevaju ovu pjesmo:

Alija, da se nisi rodio
Beograd bi se preporodio
na srpskim krilima
mi bismo išli tamo da se poklonimo!

Da te nije bilo, Alija,
Bosna bi bila beogradska avlija
a mi bismo bili srpska jalija
što bi povazdan protiv Bosne lajala!

Da te nije bilo, Alija,
ne bi bilo Bakira
kojeg mrzimo zato što je balija
koji ne dâ da Bosna bude ni srpska ni hrvatska avlija!

Allahu Milosti, omili nam bratstvo, slogu i borbu za istinsku i pravednu Bosnu! Amin!
Milostivi, omili nam bratstvo, slogu i borbu za istinsku i pravednu Bosnu! Amin!