Zašto se Srbija miješa u Bosnu i Hercegovinu?
TRNKA: SRBIJA NEMA PRAVO DA INSISTIRA NA IZVJEšTAJU VISOKOG PREDSTAVNIKA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 03. Jun 2021. 02:06:00


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je jučer nakon sastanka s političarima iz RS u Beogradu da će Srbija ubuduće, kao strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, od visokog predstavnika u BiH tražiti izvještaje o njegovom radu.

Je li visoki predstavnik zaista i obavezan Srbiji slati izvještaje o svom radu, pitali smo eksperta za ustavno pravo Kasima Trnku.

- To izričito nije predviđeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Oni vjerovatno iz toga što je Srbija zaista potpisnica Dejtonskog sporazuma zaključuju da imaju neka svoja prava, ali nažalost imaju i obaveze. I nikad ne spominju svoje obaveze iz tog sporazuma, - kaže Trnka za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, u Srbiji vjerovatno smatraju da je to njihovo izvedeno pravo, jer u samom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma takvo nešto nigdje nema napisano.

- Strane potpisnice ne učestvuju u postupku imenovanja novog visokog predstavnika, nego Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN-a.

Hrvatska, Srbija i BiH jesu potpisnici, ali to im ne daje za pravo da insistiraju na izvještaju. Uostalom, visoki predstavnik svoj izvještaj svakih pola godine podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, - jasan je Trnka.

Ocjenjuje da će novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt i vlada zemlje iz koje dolazi vjerovatno razmisliti je li mu oportuno da Srbiji dostavi izvještaj o svom radu i na taj način u toj zemlji bude predmet političkog nadmetanja.

- Ja mislim da se on ne bi odlučio na takav potez, nego bi upravo rekao da je njegov izvještaj javno dostupan na web stranici OHR-a, da ga on svakih šest mjeseci podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i da se svako lako može s tim dokumentom upoznati, - konstatuje Trnka.

Podsjeća da je i Narodna skupština RS-a od i dalje aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka tražila izvještaj o njegovom radu, ali je od njega dobila kratak i jasan odgovor, - otvorite web stranicu OHR-a pa čitajte.

Trnka je na kraju odgovorio na tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da Schmidt neće imati legitimitet u RS-u ukoliko izostane njegova potvrda u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Institucija visokog predstavnika predviđena je Dejtonskim mirovnim sporazumom i ona po tom osnovu ima svoj legitimitet, slagali se oni s tim ili ne, - zaključio je Trnka u razgovoru za Vijesti.ba.