Estradna druženja
OD BOSANCA SE IMA ŠTA NAUČITI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 28. May 2021. 14:05:04
Mirhad Okanović, Dragan Stojković Bosanac i Ahmed Delija


Mjere vezane za suzbijanje pandemije Koronavirusa nisu Ahmeda Deliju, sarajevskog slikara i pjevača, omele da radi ono što voli i što najbolje zna. Da slika i pjeva. Pored slikanja i pjevanja intenzivno se posvetio i autorskom radu te je u vrlo kratkom vremenu iza napisao i snimio nekoliko svojih kompozicija i „obuka“ ih u vrlo dopadljivo video ruho. „Sara“, „Poslije dugh lutanja“, „Gitaro stara“, „Žena za sva vremena“... samo su neke od tih pjesama koje će se, uskoro, naći i na njegovom novom albumu.

- Život mora ići dalje, kaže Ahmed Delija. Trebamo se pripremati za vrijeme kada pandemija prođe pa da opet, na živim nastupima, svojom pjesmama unosiomo radost u srca onih koji nas prate.

U pauzama između snimanja pjesama i rada u slikarskom ateljeu, sa svojim kolegom Mirhadm Okanovićem, sevdalijom iz Vogošće „šparta drumovima bijelim“ obilazeći prirodne ljepote naše zemlje Bosne i Hercegovine. Malo u planinu, malo u Bihać, Na Trebević, Vlašić, Mostar, Konjic, more i tako puni baterije za nove poslovne poduhvate. Objektiv našg foto aparata nedavn ih je, u Glavatičevu kod Konjica, „ulovio“ u vrlo prisnom razgovoru sa hitmejkerom Draganom Stojkovićem Bosancem. Uz ribu i drugo „iće i piće“, fotkanje „za uspomnu i dugo sjećanje“ vodila se rasprava i o aktulnoj muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica.

- Neizmjerno sam sretan što smo sreli ovog umjetnika, kaže Ahmed Delija. Od njega se ima šta naučiti. U prijatnom razgovoru otvorili smo mnoge teme. Istina, nismo razgovarali o našoj međusobnoj saradnji. Vjerujem da ćemo, u vremenu pred nama, naći prostora i za takve razgovore. Ako ne stigne napisati neku pjesmu za mene i Mirhada, ono bar da se na mom novom albumu nađe kao aranžer nekih od pjesama koje sam ja pisao.