'BRZI ODGOVOR 21': REALIZIRANE PRIPREME ZA DAN VISOKIH ZVANICA
Autor: Fena
Objavljeno: 21. May 2021. 18:05:06
Foto: MO BIH


Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država danas su, petog dana vježbe „Brzi odgovor 21“, izvršili sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe, koja će kulminirati organizacijom Dana visokih zvanica u subotu, 22. maja.

Pripremne radnje za realizaciju Dana visokih zvanica danas su relizovane u uslovima koji omogućuju lakši pokret snaga, u odnosu na složenije vremenske uslove koji su vladali u proteklih nekoliko dana.

Međutim, tempo izvršenja zajedničkog uvježbavanja nije narušavan ni jednog dana vježbe.

Direktor vježbe „Brzi odgovor 21“ u BiH je istakao da je motivisanosti pripadnika OS BiH i američkih vojnika na izuzetno visokom nivou.

- Vježbu smo maksimalno iskoristili da provjerimo procedure, razmjenimo iskustva i da testiramo nivo interoperabilnosti naših snaga sa snagama SAD-a, - naglasio je brigadir Blavicki.

Dan visokih zvanica će biti upriličen na prostorima poligona OS BiH Manjača, uz prikaz zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu, uz angažovanje podrške iz zraka, kako helikopterima OS BiH tako i helikopterskim snagama OS SAD.

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi visoki zvaničnici, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.