“MEĐUIGRE 0-24” I “PRAH” NA TEATARSKOJ SCENI CKM
Autor: B.net
Objavljeno: 20. May 2021. 14:05:42


Teatarska scena CKM, u petak, 28. maja, ugostiće neponovljivog Zijaha Sokolovića, sa predstavom “MEĐUIGRE 0-24“. Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovaj puta u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga na književno kritično satirični način govorit će o lepezi društvenih stanja. „Moj kabare, “Međuigre 0-24”, želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Cervantesove “međuigre” su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava kao odmor za gledaoce. “Međuigre 0-24” su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza“-riječi su autora. Predstava počinje u 19.30 sati.

U nedjelju, 30. maja, ljubitelji pozorišta moći će uživati u sjajnim kreacijama Gordane Boban i Mirsada Tuke u predstavi”Prah”. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović a dizajn plakata Naida Begović Čelik. Režiju potpisuje Miralem Zubčević. Predstava počinje u 19.30 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti na CKM, radnim danima od 10-12 i od 16-20 sati, kao i dva sata pred predstavu. Napominjemo da se karte mogu rezervisati putem naše web stranice centarkulture.ba, oficijalne facebook stranice FB sarajevocentarkulture, ili pozivom na telefonski broj 033-232-595…