DŽAFEROVIĆ RETROGRADNIM POLITIČKIM SNAGAMA: NIKADA NEĆETE USPJETI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 14. May 2021. 14:05:10


Šehidi i poginuli borci Armije RBiH najbolji su sinovi ove zemlje, da nije bilo njihove herojske borbe, pitanje je šta bi bilo sa BiH.

Poručio je ovo danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon što je položio cvijeće na mezarju Kovači, povodom obilježavanja Dana šehida.

Džaferović je u obraćanju novinarima naglasio da se nikada nećemo moći odužiti tim ljudima za ono što su učinili, dali za cjelovitu BiH i slobodu koju uživamo. Ističe kako se moramo nastaviti boriti za djelo i ono za šta su se borili bh. šehidi.

- To je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju. Nastavit ćemo se boriti za takvu BiH, ona je u interesu svih nas - naroda i građana koji žive u BiH - rekao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da su 26 godina nakon Daytona i dalje žive retrogradne političke snage koje bi željele da ostvaruju one ciljeve koje se ni ratom nisu mogle ostvariti. Poručio im je da u tome nikada neće uspjeti, te da samo bespotrebno gube i svoje i naše vrijeme i bespotrebno tapkamo u mjestu.

- Treba snažno da napravimo iskorake na izgradnji cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih naroda i građana, da idemo svojim EU i NATO putem. To je jedina i najbolja mogućnost za sve nas koji živimo u BiH, - jasan je Džaferović.

Osvrnuo se i na eskalaciju sukoba Izraela i Hamasa, rekavši da palestinsko pitanje treba rješavati u skladu s relevantnim revolucijama Vijeća sigurnosti. A ovo što se dešava sa palestinskim narodom, ocjenjuje, je teška nepravda koja opterećuje cijelo čovječanstvo.

- Ovo što se danas dešava protivno je tim revolucijama, to je udar na te akte koje su osvojile multilateralne organizacije i sva dosadašnja rješenja koja su postignuta, a nisu implementirana. Nažalost, u BiH je napravljena neka vrsta podjele, neprincipijelne podjele, navijačke podjele. Mi svi u BiH treba da podržavamo ono što je međunarodni zakon, međunarodno pravo, - poručuje Džaferović.

Kaže i da, ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku pravednoj borbi palestinskog naroda, onda je to na tragu međunarodnih akata. A oni koji ističu druga obilježja, to je, dodaje Džaferović, neka navijačka, politika dodvoravanja.

- Ništa od te politike nema, mi se u BiH svi trebamo držati principa, a to su zakoni koji su usvojeni u BiH i međunarodni zakoni. Predsjedništvo BiH je davno utvrdilo stav kada je u pitanju Palestina, - potcrtava.

Kratko se dotakao i predstojeće konferencije Procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, jasno istakavši da ne ide na taj forum da raspravlja o našoj zemlji.

- Mi ćemo o BiH raspravljati ovdje u BiH, i o našem EU putu ćemo raspravljati sa našim partnerima u Briselu i o našem NATO putu sa našim partnerima u Briselu. Nema rasprave o stanju u BiH, mi ćemo ovdje raspravljati o stanju u našoj zemlji, - zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.