Zastupnica Ocasio-Cortez fotografijom AA u Kongresu opisala dešavanja u Palestini
AL-QUDS: U IZRAELSKIM NAPADIMA U GAZI UBIJENO 119 OSOBA, MEĐU NJIMA 31 DIJETE I 19 ŽENA, 830 OSOBA RANJENO
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. May 2021. 13:05:57


U izraelskim napadima u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je još deset Palestinaca, čime je broj ubijenih od početka napada povećan na 119, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snage nastavljaju izvoditi napade na Gazu i za vrijeme Ramazanskog bajrama.

Ministarstvo zdravstva Palestine u Gazi saopćilo je da je još deset Palestinaca položilo živote kao šehidi, čime je broj ubijenih u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 119.

U saopćenju se navodi da je među ubijenim najmanje 31 dijete i 19 žena, a da je broj ranjenih osoba u izraelskim napadima povećan na 830.

U prethodnom saopćenju ministarstva je navedeno da je u izraelskim napadima u Gazi ubijeno 109, a ranjena 621 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu Al-Akse.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Izraelska vojska je pokrenula napade na Gazu, a uporedo su izraelske snage i uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.

Zastupnica Ocasio-Cortez fotografijom AA u Kongresu opisala dešavanja u Palestini

Zastupnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez je podsjetila kako je Bidenova administracija poručila da Izrael ima pravo na samoodbranu, Ocasio-Cortez je sa govornice u Kongresu postavila pitanje da li i Palestinci imaju pravo na život?

Članica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz reda Demokratske partije Alexandria Ocasio-Cortez u obraćanju u Kongresu je pozvala američke vlasti na odgovorno ponašanje i pokazala je fotografiju reportera Anadolu Agency (AA) na kojoj se vidi ranjena palestinska djevojčica.

Zastupnica iz New Yorka je poručila kako administracija američkog predsjednika Joea Bidena ima veliku odgovornost u ovoj situaciji i pozvala je na odgovorno ponašanje.

"SAD treba prihvatiti ulogu koju igra u vezi sa kršenjima ljudskih prava i nepravdama prema Palestincima. Ne radi se tu o nečemu što je između dvije strane, već se radi o nesrazmjernosti snaga", kazala je Ocasio-Cortez.

Podsjetivši kako je Bidenova administracija poručila da Izrael ima pravo na samoodbranu, Ocasio-Cortez je sa govornice u Kongresu postavila pitanje da li i Palestinci imaju pravo na život?

Ona je tokom obraćanja kolegama u Kongresu i američkoj javnosti pokazala fotografiju koju je AA distribuirala svojim korisnicima, a na kojoj se vidi ranjena palestinska djevojčica.

Izraelska vojska izvodi žestoke napade na Gazu u kojima je od 10. maja ubijeno najmanje 119, a ranjena 830 osoba. Među ubijenim je i 31 dijete i 19 žena.

Uporedo s tim, izraelska policija je uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.