GENOCIDNA TVOREVINA: - Zaokret u ratnoj retorici: Implementacija presuda međunarodnih sudova mora se dogoditi na terenu BiH
DODIK NAKON SUSRETA S VUČIĆEM: RS NEMA PLAN DA IZAĐE IZ BIH, NIKADA NEĆEMO POVUĆI NITI JEDAN RATNI POTEZ
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. Apr 2021. 14:04:08
RS neće voditi rat, neće voditi rat ni za svoju samostalnost. RS se hoće braniti, neka niko ne misli da ćemo se prepustiti svakome.(Foto: Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency)


Republika Srpska (RS) nema plan da izađe iz Bosne i Hercegovine. Rat je neprihvatljiv. RS neće voditi rat, neće voditi rat ni za svoju samostalnost. Nikada nećemo povući niti jedan ratni potez koji bi mogao ili bio usmjeren ka tome pitanju vezano za naš status, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon današnjeg susreta u Banjoj Luci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija Srbije predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem danas boravi u posjeti bh. entitetu RS-u. U Palati Republike u Banjoj Luci održan je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodik je na samom početku obraćanja na konferenciji za novinare rekao kako se saradnja RS-a i Srbije odvija u okviru onoga “što je naše pravo na specijalne veze”.

“Mi se trudimo i vodimo računa da to pravo ne izađe iz okvira onoga što je napisano, dozvoljeno. Ne želimo nikoga da ugrozimo. Pokušavamo da nađemo nove modalitete za stara pitanja”, rekao je Dodik, naglasivši kako je upravo to ono čemu je danas i razgovarao s Vučićem.

Kazao je kako je Vučića upoznao sa situacijom u BiH.

“Situacija u BiH je politički gledano veoma loša, situacija u kojoj RS se zaklinje za proces mira, saradnje i razgovora ovdje na prostoru BiH, ne nailazi na odgovore te vrste. Mi čujemo iz Sarajeva samo zahtjeve za eliminacijom RS-a i eliminacijom naših prava. Svakako, problem im predstavlja opet Srbija, zato što je Srbija konsolidovala svoj sistem, ojačala svoju ekonomiju, izgradila infrastrukturu”, rekao je Dodik.

Kazao je kako će u Narodnoj skupštini RS-a i dalje nastojati govoriti o tome kako razgovarati, kako reafirmisati dejtonske principe, te mogućnosti da se brže odvijaju procesi i projekti u BiH.

“RS neće voditi rat, neće voditi rat ni za svoju samostalnost. RS se hoće braniti, neka niko ne misli da ćemo se prepustiti svakome. Nikada nećemo povući niti jedan ratni potez koji bi mogao ili bio usmjeren ka tome pitanju vezano za naš status. Ne, ne, ja kažem ne. Niko od ovih ljudi ovdje nema nijedan plan te vrste”, poručio je Dodik.

Dodik se kratko osvrnuo i na priču oko “non papera”.

“Mi nismo plasirali, niti je to Srbija uradila, tu priču o papiru koji je izazvao toliko euforije, toliko mržnje. To je došlo sa strane, mi to nismo uradili. Ja vam moram reći da smo mi iznenađeni kojom brzinom se širila ta priča”, rekao je Dodik, te dodao:

“Mi smo spremni da razgovaramo, dugo da razgovaramo, ne želimo niti jedan sukob, nijedan eksces ni na individualnom nivou, a da ne govorimo na nekom drugom, i tako će i ostati.”

Potvrdio je i stav predsjednika Srbije Vučića kazavši kako se on uvijek vraća na priču da poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i da voli RS.

“Srbija je pokazala sposobnost da je solidarna. Srbija je pokazala veliki uspjeh kroz proces vakcina i to treba da se pozdravi”, rekao je Dodik.

Rekao je kako RS ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali slovu Dejtonskom mirovnog sporazuma, ne raznim akrobacijama koje su gledali u prošlosti.

“Tražimo razgovor o svim tim pitanjima i ništa više. Samo razgovor, da se dođe do rješenja prihvatljivog za ovo vrijeme”, rekao je Dodik, dodavši kako “RS nema plan da izađe iz BiH”.

Optužio je entitet Federaciju da zaustavlja projekte na području RS-a, tvrdeći da RS nije zaustavio nijedan projekat na području Federacije BiH.

“Moramo da se podržavamo da bi jednako zajedno voljeli taj neki zajednički prostor. Ja nisam čovjek Bosne i Hercegovine, ja to priznajem. Ja sam čovjek RS-a i svog naroda. Šta vi hoćete da je volim nešto što ne volim, ne mogu da volim. To je nešto što je činjenica, ali ja nisam odbio da radim na zajedničkim poslovima. Na svim poslovima na nivou BiH ja sam spreman da radim. Pustimo emocije, idemo na praktične poslove”, poručio je Dodik.

Dodik je na kraju još jedanput podvukao da je rat neprihvatljiv.“Rat je neprihvatljiv, svako onaj ko na to računa, neka ne računa na nas. Mi rat nećemo voditi. Ratom se ništa ne može da riješi”, rekao je Dodik.