29.GODIŠNJICA AKCIJE „PRETIS“: ISTINA JE NAŠE NAJBOLJE ORUŽJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. Apr 2021. 16:04:02
Polaganja cvijeća na Glavnoj kapiji Pretisa


Načelnik Edin Smajić
- Mi o svojoj časnoj historiji ne trebamo govoriti ništa drugo već samo istinu, rekao je Edin Smajić, Načelnik općine Vogošća, danas (18.04.2021.) u Vogošći, na centralnoj manifestaciji vezanoj za obilježavane 29.godišnjice Akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz vogošćanske firme „Pretis“, a koju su, na teretnoj kapiji ove firme, organizovali Udruženja boraca „Patriotska liga“ općina Vogošća i Novi Grad i Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ MUP-a RBiH. Istina je naše najbolje oružje u borbi protiv onih koji negiraju tekovine za koje su se borili najhrabriji sinovi naše zemlje Bosne i Hercegovine.

O toku ove akcije i njenim značaju, pored Edina Smajića govorili su Kemal Ademović, ratni kmandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja „Patriotska liga općine Vogošća“.Kemal Ademović
Sabit Kobiljak
Poruke govornika bile su usmjerene ka tome da se na ovakvim i sličnim skupovima, kad ne može u školskim klupama, što više govori o zaslugama onih koji su današnjim generacijama omogućili da žive u miru i slobodi. Onima koji danas maštaju o podjeli naše zemlje poručeno je da se okanu uzaludnog posla.

- Bosna i Hercegovina ima dovoljno onih koji je vole tako da neće nikome dozvoliti da ugrozi njenu slobodu i cjelovitost, istakao je Kemal Ademović. Akciju "Pretis", izveli smo u noći 17. na 18.april 1992. godine i ona se smatra presudnom za odbranu Sarajeva. Te noći tridesetak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH nastalih od "Patriotske lige", "Zelenih beretki" i drugih patriota, bez ispaljenog metka, izvršili smo izuzimanje oko 1.100 protivoklopnih sredstava „Osa“ i „Zolja“ te oko 1.300 komada minobacačkih granata ARTF 120 milimetara, čija je upotreba kasnije, umnogome, pomogla u odbrani opkoljenog Sarajeva od masovnih tenkovskih prodora JNA i paravojske SDS-a.

Centralnoj manifestaciji prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju pogibije brigadnog generala, nosioca najvećeg ratng priznanja „Zlatni ljiljan“ i Ordena heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića, Nermina Zeljkovića i Seada Velića na glavnoj kapiji „Pretisa“ i na teretnoj gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić, a koji su, u želji da izvuku što više naoružanja, poginuli po završetku ove akcije.