ZVIZDIĆ: MI U BIH DOBRO PAMTIMO ŠTA JE ZNAČIO JEDAN "NON PAPER"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. Apr 2021. 14:04:01


Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), poručio je da "mi u BiH dobro pamtimo šta je značio jedan 'non paper' kao što je to bio prvi memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je u tadašnjoj javnosti predstavljen kao neobavezujući akademski tekst, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je na online redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Non paper realpolitika i stabilnost suverenih država", povodom dokumenta u kojem se spominju promjene granica na Balkanu, rekao da "smo mi u BiH sposobni da u potpunosti odlučujemo o našoj sudbini i državi".

"Trenutno postoje dva 'non paper' dokumenta, koje su pisali drugi o nama. Značajno su različita, ali sa zajedničkim imeniteljem, nedvojbenog miješanja u unutrašnje poslove suverene i samostalne Bosne i Hercegovine", istakao je Zvizdić.

Potcrtao je da nažalost, vanjsku politiku zemalja, koje imaju deklarativnu privrženost evropskim standardima i idealima, a pogotovo politiku naših susjeda, ustvari ne prate i stvarni i realni postupci koji su usklađeni s proklamovanom politikom demokratskih zemalja i zemalja EU.

"Želimo da poručimo da smo mi u BiH sposobni da u potpunosti odlučujemo o našoj sudbini i državi. Naši susjedi, prije svih, mogu nam značajno pomoći na našem putu evropskih i NATO integracija, a ne bespotrebno otežavati taj posao BiH koji je ionako složen", pojasnio je Zvizdić.

Istakao je da moraju u potpunosti prestati etnocentristički i hegemonistički velikodržavni projekti.

"Unutarnja politika naših susjeda i svih onih koji nam rade o glavi, mora se pretvoriti u istinsku, stvarnu, prijateljsku i konkretnu pomoć. Zbog toga pozivan intelektualnu zajednicu, a i političke probosanske snage u BiH da na svaki 'non paper' ili na svaki dokument, koji je vezan za BiH, reaguju oštro, a u čijoj izradi institucije BiH nisu učestvovale", rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da nas je "historijsko iskustvo naučilo da ignorisanje takvih pojava može dovesti do velike patnje za BiH, kompletan region pa i za cijelo čovječanstvo".

"Mi u BiH dobro pamtimo šta je značio jedan 'non paper' kao što je to bio prvi memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je u tadašnjoj javnosti predstavljen kao neobavezujući akademski tekst, a da bi se ustvari kasnije pokazalo da je bio inspiracija za masovne zločine, protjerivanja, etničko čišćenje i u konačnici genocid u BiH. To je nešto što bh. patriote više neće dozvoliti i ko god minimizira ovakve dokumente, koji cirkuliraju unutar EU, ustvari otvara put retrogradnim i anticivilizacijskim snagama u BiH i u regionu", naglasio je Zvizdić.

Smatra da je "non paperom", čiji je navodni autor kabinet slovenskog premijera Janeza Janše, predviđena podjela BiH i pripajanje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj, kao i pripajanje Kosova Albaniji, odnosno na prostoru Zapadnog Balkana formiranje tri velike države - velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske.

"Svakome je jasno da bi realizacijom ovakva tri velikodržavna projekta ustvari trebale nestati tri druge države. Ko god unutar EU ili na bilo kojem drugom mjestu misli da bi građani ove tri države šutke pristali na ovakva rješenja, a sada je u opticaju nova floskula koja govori o 'mirnim razlazima', pravi kardinalnu grešku i otvara Pandorinu kutiju. Bez obzira na dosta mlaku reakciju institucija EU, raduje oštra reakcija Njemačke i SAD-a koje su naglasile da je arhitektura Zapadnog Balkana završena i da nema prekrajanja granica", kazao je Zvizdić.

Druga važna tema, kako je kazao, je pitanje nove ideje, složenice koju je Milorad Dodik ubacio u javni prostor, a to je priča o mirnom razlazu.

"Očito je da su autori aneksa memoranduma dva ili možda postoji neki novi memorandum tri Srpske akademije nauka i umjetnosti, shvatili da priča o otcjepljenju Republike Srpske zvuči dosta grubo i da se može provesti samo nasilnim putem, dakle ratom i konfliktom i zbog toga su odlučili da se u javnom prostoru govori o tzv. mirnom razlazu, koji puno ljepše zvuči u ušima predstavnika međunarodne zajednice, a ima isti sadržaj i cilj kao i priča o otcjepljenju", rekao je Zvizdić.

Rekao je da "ne postoji solucija o bilo kakvom mirnom razlazu, ne postoji solucija o bilo kakvom razlazu ili podjele BiH".

Dodao je da je unutar BiH potrebno ići kao potpunoj reintegraciji i planskoj, ali temeljitoj promjeni Ustava BiH koja će povećati nivo funkcionalnosti BiH i ojačati državne institucije da provode EU reforme.