GRADONAČELNICA SARAJEVA SA ZAMJENICIMA POLOŽILA CVIJEĆE I ODALA POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. Apr 2021. 14:04:59


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, posjetila je danas sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margeić, Memorijalni centar Potočari, te odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

„Hodajući između bolnih uspomena na ljude ubijene u genocidu, pred očima su mi se odvijale slike njihovih posljednjih trenutaka i patnje članova porodica koju cijeli život nose sa sobom. Tu patnju niko ne može olakšati, ali ono što možemo i moramo uraditi je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida svaki dan u godini. To je naša civilizacijska dužnost“, istakla je gradonačelnica.

Kazala je i kako je iznenađena da u budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu nema sredstava za Memorijalni centar:

„Dala sam obećanje da ću osigurati sredstva u rebalansu budžeta za 2021. godinu, te da će Grad Sarajevo pomagati financijski i projekte Memorijalnog centra naredne četiri godine“, doodaje Karić.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vrijeme obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, okupljalo od 25.000 do 50.000 ljudi.

Jedanaestog jula će biti obilježena 26. godišnjica u uslovima, koje kao i prošle godine, nažalost, diktira pandemija koronavirusa, objavio je službeni portal sarajevo.ba.