Sastanak predstavnika koalicije “Vakat” i predsjedavajućeg Skupštine Republike Kosova
USKORO U SKUPŠTINI KOSOVA USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. Apr 2021. 20:04:26
Nacionalni grb Bošnjaka poklonjen predsjedavajućem Skupštine Republike Kosova
Foto: Skupština Republike Kosovo


Glauk Konjufca, predsjedavajući Skupštine Republike Kosova, ugostio je predstavnike bošnjačke koalicije “Vakat”, objavio je službeni site Skupštine Kosova.

Predstavnici koalicije “Vakat” čestitali su gospodinu Konjufciju na novoj dužnosti, kao i zahvalni su na njihovom sudjelovanju u Vladi Kosova koju predvodi premijer Albin Kurti.

Čelnici koalicije Vakat iskazali su zabrinutost i surove kriterije viznog režima koje Bosna i Hercegovina i dalje primjenjuje na građane Republike Kosovo, posebno uključujući bošnjačku zajednicu Kosova. Istakli su da su takva ograničenja nepravedna, neljudska i krše pravo na slobodno kretanje ljudi, te da takve prepreke nastaju zbog manjeg bh. entiteta RS, stvorenog na ratnim zločinima i genocidu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka, čelnici koalicije “Vakat” pokrenuli su i pitanje usvajanja rezolucije od strane Skupštine Kosova kojom bi se osudio srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici koji su počinile vojska i policija.

Ranije smo pisali, u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Skupštini Kosova aktualizirano je pitanje usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Inicijator je bio poslanik u Skupštini Kosova 2015., Ćerim Bajrami.

Nacrt i tekst te Rezolucije bio je identičan usvojenoj Rezoluciji u Europskom Parlamentu (2009) -, sa dodatkom jasnog isticanja odgovornih za genocid, koji su presudili Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Den Haagu (eng. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY), osnovan od Vijeća sigurnosti UN-a 1992., dok je počeo sa radom 1993.

Na žalost, kako je tada potvrđeno, nije bilo dovoljno političke zrelosti i volje većine za njeno usvajanje u Skupštini Kosova. Sada je momenat da se to uradi, i za nadati se da će parlamentarna većina u skorije vrijeme usvojiti Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjedavajući Glauk Konjufca zahvalio se predstavnicima koalicije “Vakat” i izrazio podršku postavljenim pitanjima, kao i svestranu podršku bošnjačkoj zajednici na Kosovu.

Delegaciju koalicije "Vakat" su činili poslanik Bahrim Šabani, te Rasim Demiri, Memnuna Ajdini, Adnan Redžeplar, Eldis Abazi i Ćerim Bajrami.

Delegacija kolaicije Vakat sa predsjedavajućim Skupštine Republike Kosova

(Foto: Skupština Republike Kosovo)