Podgorica
REAKCIJA ZEKOVIĆA NA IZJAVE MINISTRA VULINA: AKTUELNA SRPSKA VLADA JE PRIJETNJA PO REGION
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Apr 2021. 22:04:52
ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ: Vulin otvoreno zastupa hegomonistički i nacionalistički projekat koji podriva suverenitet država na zapadnom Balkanu.
Projekat "Srpski svet" predstavlja adaptaciju i moderno prilagođavanje ideje "Velike Srbije".


Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin otvoreno zastupa hegomonistički i nacionalistički projekat koji podriva suverenitet država na zapadnom Balkanu.

Projekat "Srpski svet" predstavlja adaptaciju i moderno prilagođavanje ideje "Velike Srbije".

Intencija je da se zbog međunarodne zajednice više ne zadire u teritorijalni integritet zemalja koje su u okruženju današnje Srbije, primarno Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, već da se suštinski obesmisle i ponište njihove demokratije, institucije, nezavisnost i suverenitet sa Beogradom kao centrom u kojem se donese sve važne odluke, smjernice i instrukcije.

Tolerisanjem takvih nastupa i podržavanjem ideje "Srpskog sveta" Vlada Republike Srbije postaje prijetnja po regionalnu bezbjednost i evropsku budućnost.

Važno je da međunarodni partneri na vrijeme prepoznaju i zaustave takve prijetnje kao i da istinski podrže proces suočavanja s prošlošću i uspostavljanje slobodnog i otvorenog društva u svim zemljama zapadnog Balkana, uključujući i samu Srbiju, rekao je Aleksandar Saša Zeković, bivši državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.