Formiran predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“
TUŽILAŠTVO BIH: POSTUPAK ZBOG DANA RUSKIH DOBROVOLJACA U VIŠEGRADU
Autor: RFE
Objavljeno: 09. Apr 2021. 18:04:55


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopštilo je da je formiralo predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“ , a povodom najave održavanja "Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu, gradu na istoku BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Skup je najavljen za ponedjeljak, 12. april, a kako se navodi na web stranici Opštine Višegrad, ovaj je datum uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske.

Obilježava se svake godine na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno.

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Hasečić: Dan ruskih dobrovoljaca vrijeđa žrtve

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako su prijavu poslali u petak, 9. aprila, te da očekuju da Tužilaštvo BiH reaguje.

„Ovo obilježavanje predstavlja vrijeđanje žrtava koje su preživjele strašne zločine u Višegradu, a u kojima su učestvovali i ruski dobrovoljci“, kazala je Hasečić.

U dopisu upućenom Tužilaštvu BiH udruženje „Žena Žrtva rata“ traži da se hitno zaustavi i zabrani „okupljanje i veličanje ratnih zločinaca koji vrijeđaju preživjele žrtve članove porodica ubijenih, prognanike i povratnike“.

Iz ovog udruženja su u dopisu podsjetili Tužilaštvo BiH i na optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta, a koja je podignuta u decembru 2020. godine.

Optužnica je podignuta zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine protiv Dušana Sladojevića zvanog Krvce i Čiča, Slavka Aleksića zvanog Vojvoda i Riste Lečića.

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

U BiH ratovalo 700 ruskih državljana

Ruskim dobrovoljcima u blizini Višegrada je 2017.godine podignut spomenik, donatora iz Rusije i Vlade Republike Srpske, a u organizaciji udruženja građana srpsko-ruske zajednice Zavet iz Bijeljine.

Prema podacima Vlade RS u redovima Vojske RS od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a 37 je poginulo.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Višegrad je bio podvrgnut "jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u zločinima koji su se desili u Višegradu i okolini ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece”.